MORAMO DA SE SUOČIMO S TRAUMOM, A NE DA JE ZATAŠKAVAMO: Reditelj OLUJE otkrio kako je nastao film, a evo KAD JE PREMIJERA!
Foto: Božidar Živanović

u susret premijeri

MORAMO DA SE SUOČIMO S TRAUMOM, A NE DA JE ZATAŠKAVAMO: Reditelj OLUJE otkrio kako je nastao film, a evo KAD JE PREMIJERA!

Kultura -

Premijera dugoočekivanog filma "Oluja" Miloša Radunovića, jednog od najiščekivanijih ostvarenja u modernoj srpskoj kinematografiji, nakon dve i po godina priprema održaće se 17. januara u MTS Dvorani u Beogradu i Cineplexx Galeriji.

film Oluja
foto: Sever Zolak/Omega produkcija

Reč je o prvom projektu srpske kinematografije o stradanju Srba u pogromu 1995. godine, koji prenosi priču o bolnoj temi iz prošlosti. U njemu pratimo sudbine nekoliko porodica par dana pre "Oluje“, kao i sam događaj, i sve ono što se kasnije dešavalo sa preživelim junacima.

U želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, Ilija formira diverzantsku jedinicu sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle se selo napada.

Oluja, film Oluja
foto: Božidar Živanović

Reditelj i scenarista filma Miloš Radunović otkrio je da je zadovoljan filmom koji su uradili, kao i glumačkom ekipom koja je prenela svoje iskustvo u vezi akcije i pomogla da se dešavanja što vernije prikažu.

- Zadovoljni smo postignutim, videćete i sami film i nadam se da će se i publici svideti. Glumačkom ekipom sam i više nego zadovoljan. Neki od glumaca su zapravo imali iskustva sa akcijom "Oluja" i to je bila olakšavajuća okolnost za nas. Bio sam tinejdžer kad se sve to dešavalo i gledao sam na televiziji. Međutim, kada imate nekoga ko je to zaista proživeo i ko može da ti kaže "Čekaj, pa to nije bilo baš tako", filmu daje određenu dozu autentičnosti. U velikoj meri je pomoglo da se držim istine, onakve kakva jeste, bez da skrenem previše u umetnost - objasnio je reditelj za Kurir televiziju.

film Oluja
foto: Sever Zolak/Omega produkcija

Kao razlog snimanja filma istakao je da se pred istorijskim dešavanjima ne sme ćutati, već da se o problemima mora pričati, kako ne bi došlo do krvavog sukoba.

- Ovo je tema koja je morala biti ispričana. Nikada se ne bavimo svojim ranama, zaboravljamo ih što je po mom mišljenju, velika greška. Kamo sreće da smo pričali o tome šta nam se sve dešavalo tokom ratnih dešavanja 1941. godine. Verujem da se devedesete u tom slučaju nikada ne bi ni desile. Da smo raščistili sve što je trebalo posle 1945. godine, bilo bi mnogo drugačije. Nismo to uradili, nego smo sve zataškali i onda kada je isplavalo, bilo je baš krvavo - ističe Radunović.

film Oluja
foto: Sever Zolak/Omega produkcija

Kako je istorija ostavila brojne rane među ljudima, reditelj objašnjava da će ovo ostvarenje publici doći kao terapija.

- Film smo pravili da se rane ne zacele. Pitanje je da li film, kao takav može da zaceli takve rane. Znate kad dođete kod psihijatra i pokušate da zacelite neke rane, vi te traume lečite tako što pričate o njima. Poenta je u suočavanju sa traumom, nikada u zataškavanju. Ovo je terapeutski film za naš naord

Miloš Radunović pored režije potpisuje i scenario za ovo ostvarenje, koje je kako kaže pisao po istinitim pričama u razgovoru sa ljudima koji su proživeli Oluju.

Zlatan Vidović, film Oluja
foto: Ana Subotić

- Scenario je u najvećoj meri baziran po istinitim pričama. Pre pisanja napravili smo intervju sa dvadesetak ljudi, koji su podelili svoje iskustvo. Od njihovih priča smo sastavili scenario. Nešto smo dramatizovali, a nešto dodali kako bi film bio dramatičniji. Sve značajne scene velike tragedije su u potpunsoti istinite - zaključio je reditelj.

U “Oluji” igraju Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marko Baćović, Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Davor Janjić, Marija Mikić, Jelena Čović, Milica Stanković, Ivan Vujić, Jakov Jevtović i drugi. Režiju i scenario potpisuje Miloš Radunović, a film je nastao po ideji "Omega" produkcije iz Beograda.

film Oluja
foto: Sever Zolak/Omega produkcija

Podsećamo, premiejra filma zakazana je za 17. januar u MTS dvorani, nakon čega će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje, a publiku očekuje i serija od 12 epizoda, koja će se emitovati na proleće, potvrdio je reditelj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

13:47

OLUJA JE FILM NEZABORAVLJANJA I POMIRENJA Zlatan Vidović o ostvarenju koje je već podiglo prašinu UPUTIO MOĆNU PORUKU SRBIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track