PEVAČI KAO INSPIRACIJA ZA FILMOVE: Nakon velikog uspeha ostvarenja o TOMI ZDRAVKOVIĆU, stižu nove ekranizacije o SRPSKIM LEGENDAMA
Foto: PROMO/Aleksandar Kujučev, Goranka Matić, Marina Lopičić, Dragana Udovičić

lep gest

PEVAČI KAO INSPIRACIJA ZA FILMOVE: Nakon velikog uspeha ostvarenja o TOMI ZDRAVKOVIĆU, stižu nove ekranizacije o SRPSKIM LEGENDAMA

Kultura -

Kao inspiracija za mnoge svetske blokbastere koriste se istiniti događaji, ali i poznate ličnost, te je i domaća kinematografija krenula tim putem .

Nakon velikog uspeha hit projekta o legendarnom boemu i pevaču u pripremi je još nekoliko biografskih ostvarenja, koja će verujemo, oduševiti publiku jednako kao i film "Toma". U narednom periodu očekuje nas puno filmova o srpskim muzičarima.

Toma Zdravković

Film Toma
foto: Promo

Proteklih dve godine pravi hit bio je film o legndarnom muzičaru, koji je nosio ime "Toma", a pretvoren je i u seriju. Režiju ovog ostvarenja potpisali su Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac. A osim života slavnog muzičara, u filmu je prikazan i njegov odnos sa velikim brojem prijatelja.

Pored Tome Zdravkovića, pojavljuju se i mnogi poznati umetnici tog vremena poput Silvane Armeulić, Dragana Nikolića, Predraga Živkovića Tozovca, Bore Todorovića i drugih.

Nakon samo tri nedelje prikazivanja, film “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića, oborio je sve rekorde sa 500.000 gledalaca!

Toma Zdravković
foto: Printscreen/Youtube

Pored ovog uspeha, “Toma” je ujedno upisao i lidersko mesto po gledanosti u prvoj nedelji prikazivanja sa više od 100.000 gledalaca, baš kao i posećenost u jednom danu (2. oktobar) sa 35.000 gledalaca.

Biografsko ostvarenje sa Milanom Marićem u ulozi Tome izazvalo je veliku popularnost i još veću bujicu emocija svakog gledaoca. Film “Toma” prati lične uspone i padove jednog od najvećih pevača, boema i umetnika u nekadašnjoj Jugoslaviji, čiji su buran život raskošno dočarali glumci Tamara Dragičević, Petar Benčina, Paulina Manov, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milena Radulović, Milan Kolak, baš kao i Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

Džej Ramadanovski

Džej Ramadanovski za života je stekao mnogo prijatelja, ali među najbližima su mu bili Miodrag Mića Sovtić i njegova supruga Anica Dobra. Nažalost, pokojni pevač nije uspeo da ostvari jednu od svojih najvećih želja - da napiše knjigu "Bela žena", a potom i da snimi film, u kom bi glavnu ulogu imala upravo ova glumica u koju je ceo Dorćol bio zaljubljen.

Džej
foto: Dragan Kadić

Za ovo filmsko ostvarenje, za koje se veruje da će biti blokbaster, odobren je budžet od 20 miliona dinara.

Scenario koji je napisao Stefan Bošković je uveliko spreman, a kako otkriva reditelj Nemanja Ćeranić, snimanje filma, koji će nositi naziv po jednom od najvećih hitova slavnog pevača, “Nedelja”, je upravo otpočelo.

Reditelj je otkrio i da će Ramadanovskog u filmu igrati dečak romske nacionalnosti, dok se za glavnog glumca fimska ekipa još uvek nije odlučila.

Džej Ramadanovski
foto: Damir Dervišagić

Šaban Bajramović

Nagrađivani reditelj Željko Mirković dobro je poznat ljubiteljima dokumentarnog filma. Na prikupljanju materijala za film Ja sam Šaban – Me sem Šaban radio je više od 10 godina.

Titulu kralja romske muzike Bajramović je dobio u Indiji, gde je nastupao na poziv Indire Gandi.

- Njegova pesma "Đelem, đelem", njegovo izvođenje je proglešeno nezvaničnom romskom himnom sveta. On i Esma Redžepova obeležili su romsku muziku sa ovih prostora. Ideja nam je da Šabanova statua završi u Holu slavnih u Nju Orleansu - istakao je Željko Mirković za RTS.

Šaban Bajramović
foto: Printscreen

Film o njemu uveliko je u pripremi, ali su u igri tri scenarija, na kojima radi i Vanja Bulić. Projekat o Šabanu Bajramoviću je dobio podršku FCS i u pripremi je dokumentarac o njegovom životu u Americi i kako je bio uspešan džez muzičar.

Milan Mladenović

U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Đorđa Marjanovića, napravljen je dokumentarni film " Praia Do Ventu Eternu ", o životu legendarnog muzičara i frontmena grupe EKV.

Film je urađen od privatnih VHS snimaka nastalih tokom boravka Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube u Brazilu. Sliku prate odlomci iz Milanovog dnevnika koji je tada vodio, a posebno dirljivi ton ovoj filmskoj priči daje naracija Svetozara Cvetkovića.

Milan Mladenović
foto: Printscreen/Youtube

Dokumentarni film " Praia Do Ventu Eternu " dobio je naziv po pesmi sa albuma " Angel's Breath ", što u prevodu znači "Plaža večnog vetra", jer se i momenat nastanka ove pesme vidi u filmu.

Ksenija Pajčin

Heroina devedesetih i početka dvehiljaditih i najpoželjnija žena estrade Ksenija Pajčin biće ovekovečena na filmskom platnu u biografskom ostvarenju, saznaje Kurir.

Producentska kuća "Top manifest" stoji iza ovog projekta, inače svog prvog filmskog čeda, čije snimanje je već zakazano za proleće 2023. godine.

Ksenija Pajčin
foto: Printscreen/Youtube

- Život i smrt Ksenije Pajčin i danas intrigiraju javnost. Ipak, mislim da ona ne zaslužuje da joj se prevrću kosti i očitava DNK 12 godina nakon preranog odlaska. Želja nam je da ovaj film predstavi uspon i život, koji je prekinut prerano, jedne beogradske geto princeze, koja je bila, po mnogo čemu, izuzetna. Nije bilo muškarca koji nije maštao o njoj.

A i žene su joj se divile. Uživale u njenim talentima. Imala je neverovatnu energiju. Poznavao sam je dovoljno da mogu da zagrebem u njenu dušu, ali još bitnije od toga mi je što su njeni prijatelji bili spremni da nam pomognu da do srži prodremo u njenu ličnost i pokušamo da je predstavimo najrealističnije - ističe za Kurir producent filma Darko Popović.

Ksenija Pajčin
foto: Printscreen/YT

U produkciju će biti uključena jedna od nacionalnih TV stanica, kao i jedan platforma. Međutim, producenti zasad nisu želeli da otkrivaju više detalja. Reč je o visokobudžetnom filmu, koji će prikazati događaje s kraja devedesetih i prve decenije dvehiljaditih. Scenario piše jedna od najtalentovanijih dramaturginja nove generacije Maja Todorović, koja je već imala iskustva s biografskim filmovima radeći na filmu "Toma", ali i kao koscenarista "Ajvara" Ane Marije Ros.

Očekuje se i dokumentarac o Nevernim bebama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:06

FILM TOMA SLAVI NEVEROVATAN USPEH! Ekipa se ponovo okupila u Kinoteci, tu je i Bjela, a razlog je veoma POSEBAN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track