DODELJENA NAGRADA BEOGRADSKI POBEDNIK ZA NAJBOLJI ROMAN: Šest autora borilo se za prestižno priznanje i NAGRADU OD 10.000 EVRA
Foto: Laguna

zasluženo najbolji

DODELJENA NAGRADA BEOGRADSKI POBEDNIK ZA NAJBOLJI ROMAN: Šest autora borilo se za prestižno priznanje i NAGRADU OD 10.000 EVRA

Kultura -

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji roman 2022. pripala je Goranu Petroviću za roman "Papir sa vodenim znakom".

Dobitnika nagrade "Beogradski pobednik" saopštio je predsednik žirija, Predrag Petrović.

Goran Petrović, Akademik Goran Petrović
foto: Printskrin

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković doneo je odluku o ovogodišnjem dobitniku, koji je pored priznanja za roman godine i statue osvojio i iznos od 10.000 evra.

Žiri je odlučno da Nagradu Beogradski pobednik" za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini ponese knjiga "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića. Odluka je doneta većinom glasova: Nataša Anđelković, Predrag Petrović i Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić svoj glas su dale romanu Emira Kusturice,

U saopštenju žirija se navodi:

- "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića izdvojno se svojim poetičkim i stilskim osobenostima. Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lastivnost. Iako je priča smeštena u doba Renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom.

U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delete, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove postičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Kusturica je ove godine važio za favorita među publikom, a njegov roman "Vidiš li da ne vidim" nedavno je dobio i nagradu "Dejan Medaković" za 2022. godinu. U sinopsisu knjige navodi se:

- Umetnik filma i filozof, angažovani intelektualac i erudita, Emir Kusturica se oprobao kao izvrstan književni pripovedač. Svi ti darovi nalaze se u njegovoj novoj knjizi, romanu i eseju ‒ o piscu Handkeu i reditelju Kusturici. Svetski glas dvojice pobunjenika približio je njihove različite temperamente i spojio ih u razumevanje posebne vrste.

Peter Handke
foto: ATA Images

Glavni junak nove knjige, Handke/Kusturica, drži savremenom svetu duhovitu lekciju o plemenitom savršenstvu umetnosti i moralnosti, i to kroz parabolu hodanja po žici iznad sudbinske reke Drine koja spaja i razdvaja sve osim autentičnosti i čovečnosti.

U velikom finalu našlo se šest autora: Bojan Vasić "Vlastelinstva" ("Treći trg / Srebrno drvo"), Vladimir Kecmanović "Kad đavoli polete" ("Laguna"), Emir Kusturica "Vidiš li da ne vidim" ("Srpska književna zadruga"), Mirjana Novaković "Mir i mir" ("Laguna"), Goran Petrović "Papir s vodenim znakom" ("Laguna") i Sanja Savić Milosavljević "Teferič na Slaviji" ("Bedem knjige").

Vladimir Kecmanović
foto: Damir Dervišagić

Ovogodišnju dodelu pratila je i odluka književnika Vladimira Kecmanovića da povuče svoj roman "Kad đavoli polete" iz trke za priznanje Beogradski pobednik, ali on je ostao u konkurenciji, saopštili su iz Biblioteke grada Beograda.

Prvi dobitnik nagrade je bio Drago Kekanović za roman "Privrženost" (SKD "Prosvjeta"), a tada je prvi favorit bila dobitnica Ninove nagrade Milena Marković s delom "Deca".

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track