BIO OSUĐEN NA 15 GODINA ROBIJE, A ZA SOBOM OSTAVIO NEPROLAZNA DELA: Svi ga pamte po BESNILU, a ne znate da je napisao KULTNI FILM
Foto: Privatna Arhiva

DANAS BI SLAVIO 93. ROĐENDAN

BIO OSUĐEN NA 15 GODINA ROBIJE, A ZA SOBOM OSTAVIO NEPROLAZNA DELA: Svi ga pamte po BESNILU, a ne znate da je napisao KULTNI FILM

Kultura -

Na današnji dan pre 93 godine rodio se Borislav Pekić. Srpskog književnika mnogi s pravom smatraju jednim od naših najvećih pisaca svih vremena.

Borislav Pekić
foto: Privatna Arhiva

Kao dete se često selio sa porodicom, a po završetku Drugog svetskog rata je uhapšen zbog aktivnosti u omladinskoj organizaciji Savez demokratske omladine. Imao je 18 godina i osuđen je na 15 godina teškog zatvora. Pušten je posle pet godina robije.

Svoje doživljaje iz zatvora Borislav Pekić uspeva da pretoči u roman "Godine koje su pojeli skakavci" međutim, kako nije uspeo da pronađe izdavača koji će knjigu i objaviti, roman šalje na anonimni književni konkurs i osvaja prvu nagradu.

Ipak ništa nije moglo da zaustavi njegovo stvaranje - "Vreme čuda", "Atlantida", "Besnilo", "Godine koje su pojeli skakavci", "Zlatno runo", "Kako upokojiti vampira" i drugi nezaboravni romani.

Valter brani Sarajevo
Valter brani Sarajevofoto: Printscreen

Neki od filmova čiji je scenarista i koscenarista bio Borislav Pekić su: "Valter brani Sarajevo", "Vreme čuda", "Dim“, "13. jul". "Valtera" je pisao kao koscenarista sa Đorđem Lebovićem.

Francuska vlada ima poseban fond iz koga se finansiraju kapitalna dela vrhunskih pisaca strane književnosti, pa je njihova komisija pre desetak godina odabrala "Zlatno runo" za prevođenje i štampanje, što je veliki uspeh.

Borislav Pekić, Pisac, Književnik, Ljiljana Pekić
foto: Privatna Arhiva, Aleksandar Jovanović

Mnogo je pisao i postao jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, ali je stalno bio na udaru komunističke vlasti, pa je emigrirao u London. Priključio se demokratskoj borbi početkom devedesetih, ali je umro sa samo 62 godine, od raka pluća... Uspomenu na njega danas čuvaju supruga Ljiljana Pekić i ćerka Aleksandra.

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

ISPOVEST KALINE KOVAČEVIĆ POSLE KLINIČKE SMRTI Do detalja opisala šta joj se desilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track