KAKO PROVESTI DAN ZALJUBLJENIH: Od koncerta klasične i pop muzike do izložbe NADEŽDE PETROVIĆ i druženja s MIROM BOBIĆ
Foto: Shutterstock

vodič

KAKO PROVESTI DAN ZALJUBLJENIH: Od koncerta klasične i pop muzike do izložbe NADEŽDE PETROVIĆ i druženja s MIROM BOBIĆ

Kultura -

Dan ljubavi užurbano stiže, kuda povesti voljenu osobu večno je pitanje.

Bogdan Dugalić
foto: Nebojša Babić

Za ljubitelje klasike u Beograd prava adresa je Kolarac, gde nastupa pijanista Bogdan Dugalić.

Mladi umetnik i naslednik glumca Nebojše Dugalića predstaviće se publici interpretacijom dva dela - atraktivne "Rapsodije na Paganinijevu temu" Sergeja Rahmanjinova i neodoljive "Rapsodije u plavom" Džordža Geršvina.

Romantično veče organizuju Hor i Simfonijski orkestar RTS i maestro Bojana Suđića. Pored njih, na koncertu će biti izvedena i čuvena kompozicija "Vokalize" Sergeja Rahmanjinova, koja je zbog svoje popularnosti doživela brojne transkripcije za različite sastave. Na programu je i svetski poznati hit "Summertime" iz Geršvinove opere "Porgi i Bes", u čijem će izvođenju kao solista i prvi trubač Big benda Marko Đorđević.

Nina Badrić
foto: Andreja Damnjanović

Nina Badrić jedna od najcenjenijih pevačica u regionu pevaće Beograđanima za Dan zaljubljenih. Poznata umetnica, koja ima tri decenije dugu karijeru, nastupiće 14. februara prvi put u mts Dvorani.

Badrićeva koja od početka karijere ne odstupa od kvalitetne muzike, kojom gradi svoj bogat muzički put, na praznik koji slavi ljubav, publici će se još jednom približiti svojim prepoznatljivim romantičnim, ljubavnim izražajem. Poznata po veoma moćnim interpretacijama, Beograđanima obećava nezaboravno veče, uz neke od njenih najvećih hitova: "Čarobno jutro", "Dodiri od stakla", "Dat će nam Bog", "Dani i godine", "Za dobre i loše dane", "Čežnja", "Rekao si", "Ratujem s tugom"...

Neno Belan
foto: Dragan Kadic

Za zaljubljena prava preporuka je i nastup Nena Belana. Muzičar i njegov bend Fjumensi svoju veliku slavljeničku turneju završavaju koncertom u Zagrebu, a svega nedelju dana nakon toga stižu u Novi Sad i Beograd da započnu novu koncertnu sezonu.

U Beogradu će nastupiti u četvrtak 16.februara u novom epicentru zabave prestonice - klub Zapa Baza kod Beton hale. dok će dan kasnije nastupiti u novosadskom Domu kulture. Koncerti su presek Belanove karijere, sa najvećim hitovima iz doba Đavola te kasnije bogate samostalne karijere.

Najstariji srpski teatar SNP pobrinuo se da, za ljubitelje klasične muzike, priredi veliki Gala koncert koji će biti upriličen 14. februara u 19 sati na sceni "Jovan Đorđević“.

Pored toga što će program biti bogat i šarenolik, sa temom ljubavi, ono što je još značajno za ovaj romantičan koncert je što će upravo on označavati početak plodonosne saradnje sa Nacionalnom operom Temišvar.

Dejan Savić
foto: Marina Lopičić

Tako će se uz soliste Opere, Orkestar, Hor i Balet Srpskog narodnog pozorišta, sa solistima iz Temišvara kao što je Narcisa Brumar, Lacrimioara Cristescu, Cosmin Ilfrim i Cristian Balasescu, a pod dirigentskom palicom maestra Dejana Savića.

Na programu će se naći dela Bizea, Kalmana, Pučinija, Verdija, Dvoržaka, Lehara i mnogih drugih velikih kompozitora na čija dela niko ne ostaje ravnodušan.

Igor Mirović, Narodno Pozorište Subotica, Subotica
foto: Pokrajinska vlada

U znak zahvalnosti na podršci, Narodno pozorište Subotica, svojoj vernoj publici poklanja koncert klasične i filmske muzike koji će biti održan 14. februara, od 19.30 časova, na sceni Jadran. Solista na violini, profesor Florijan Balaž i pijanistkinja Vanja Prica, predstaviće se zanimljivim programom na kojem će se naći dela Masnea, Krajslera, Bramsa, Vijenjavskog, Elgara, Vilijamsa, Krola i drugih kompozitora.

Ulaznice za koncert su besplatne i mogu se rezervisati i podići na biletarnici scene Jadran od 10 do 13 časova i od 18 do 19.30.

Mirjana Bobić Mojsilović
foto: Aleksandar Krstović

A sad malo književnosti

Lagunina knjižara "Slobodan Selenić" na Terazijama u Beogradu na novoj adresi je veoma brzo postala omiljeno mesto svih ljubitelja književnosti, a njihov rođendan ne bi bio potpun bez dragih gostiju, pa će se tako autorka Mirjana Bobić Mojsilović pridružiti proslavi i družiti sa čitaocima u utorak 14. februara od 14 sati. Posetioci mogu da očekuju dobre priče, lepe stihove i sjajan provod.

Nadežda Petrović
foto: Printscreen/RTS

Izložba "Nadežda Petrović. Modernost i nacija", priređena povodom 150-godišnjice rođenja te velike srpske umetnice, biće otvorena 14. februara u Narodnom muzeju u Beogradu, koji se time priključuje obeležavanju Dana državnosti.

Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku muzejske savetnice Evgenije Blanuše i kustoskinje Jasmine Cukić, pružili su studiozne uvide u likovni opus Nadežde Petrović, koji je na izložbi predstavljen kroz hronološko-tematske celine.

Sretenjski ustav, Miloš Obrenović
foto: Arhiva

U mnoge muzeje povodom Dana državnosti biće slobodan ulaz. Posetioci će biti u priliku da vide stalnu postavku u Konaku kneza Miloša u Topčideru, istorijskom zdanju u sastavu Istorijskog muzeja Srbije.

Konak će u sredu 15. februara biti otvoren od 10 do 16 časova, dok u četvrtak 16. februara neće raditi.

Kurir.rs

Bonus video:

02:40

GDE SU TI MANGUPI, DA IH NAPOKON SRETNEM? Nina Badrić oduševila koncertom u Srbiji POGLEDAJTE NJEN NOV FENOMENALAN STAJLING

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track