OBELEŽEN DAN UDRUŽENJA KOMPOZITORA SRBIJE: U slavu muzike dodeljene i nagrade, a otpevani i hitovi dva VELIKANA POP KULTURE
Foto: Ustupljene fotografije

Lepo

OBELEŽEN DAN UDRUŽENJA KOMPOZITORA SRBIJE: U slavu muzike dodeljene i nagrade, a otpevani i hitovi dva VELIKANA POP KULTURE

Kultura -

Udruženje kompozitora Srbije svečano je obeležilo svoj dan, 18. februar, 78. rođendan ovog reprezentativnog udruženja u kulturi u oblasti muzičkog stvaralaštva.

Rade Radivojević
foto: Ljubinko Kožul

Predsednik Rade Radivojević je na početku istakao neverovatan podatak, da se UKS formiralo u februaru 1945. godine, dakle samo četiri meseca posle oslobodjenja Beograda od okupatorske nemačke armije. Od tada do danas udruženje traje i okuplja eminentne umetnike. UKS je osnivač Sokoja, organizacije koja štiti prava autora muzike, koje je tom prigodom dobilo i specijalnu zahvalnicu. Udruženje objavljuje značajne publikacije, monografije, knjige notnih zapisa, organizuje muzičke festivale kao što je Međunarododna tribina kompozitora i Rimus (Revija instrumentalne muzike), te dodeljuje priznanja kakvu su Mokranjčeva nagrada, "Darko Kraljić" za stvaralaštvo u domenu popularne muzike, "Pavle Stefanović" za muzičku esejistiku i kritiku i "Aleksandar Pavlović" za promociju srpske muzike.

Udruženje kompozitora
foto: Ustupljene fotografije

Na ove i druge činjenice podsetio je tekst muzikologa, dr Sonje Marinković, a Rade Radivojević obrazložio je dodelu Zahvalnica pojedincima - kompozitorima Milanu Mihajloviću i Ivani Stefanović te muzikološkinji Zorici Premate, i institucijama koje udruženju pružaju podršku u radu, među kojima su SOKOJ, Muzička produkcija RTS, FMU, SKC, Narodno pozorište u Beogradu, Ansambl za novu muziku "Gradilište", Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora.

Udruženje kompozitora
foto: Ustupljene fotografije

Upriličen je i poseban muzički program. Pijanistkinja Jovana Djajić Levajac izvela je "Fragmente" Vasilija Mokranjca, pijanstkinja Nada Hofman Sretenović Ii violočelista Srđan Sretenović izveli su "Izlaganje I tri razvoja za violončelo i klavir" Srđana Hofmana, Vladimir Martičić izveo je "Bolero Negotino", a Bojana Stamenov je otpevala uz klavirsku pratnju Slobodana Markovića pesme "Bez nade" Darka Kraljića i "Daljine" Aleksandra Sanje Ilića.

Kurir.rs

Bonus video:

01:06

PRIČALI SU UME DEBELA DA POVUČE! Bojana Stamenov posle gubitka velikog broja kilograma PROMENILA ŽIVOT NAGLAVAČKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track