SUSRET NA FESTU POSLE POLA VEKA: Udo Kir tražio da vidi Oliveru Katarinu, a evo šta ga veže za našu DIVU FILMA I JUGOSLAVIJU
Foto: Nebojša Mandić, Privatna Arhiva, AP

Lepo

SUSRET NA FESTU POSLE POLA VEKA: Udo Kir tražio da vidi Oliveru Katarinu, a evo šta ga veže za našu DIVU FILMA I JUGOSLAVIJU

Kultura -

Filmski festival Fest, koji počinje u petak i traje do 5. marta, ugostiće više stotina filmova i njihovih autora, a najveće zvezde ove godine biće Nastasja Kinski, Fasbinderova muza Barbara Sukova i glumačka legenda Udo Kir.

Pred organizatorima su i slatke muke, a velikan nemačkog glumišta tražio je da se tokom posete Beogradu sretne s pevačicom i glumicom Oliverom Katarinom, saznaje Kurir. Za Srbiju poznatog evropskog umetnika veže snimanje filma "Znak đavola" Mihaela Armstronga. Reč je o hororu zapadnonemačke produkcije snimljenom 1970. u Jugoslaviji, u kojem mu je partnerka bila Olivera Katarina Vučo.

Olivera Katarina
foto: Damir Dervišagić

- Želja Uda Kira je bila da se upravo ovaj film nađe na programu Fest klasik - naveli su organizatori u saopštenju, ali ne i podatak da je Udo Kir prvo pitao za Oliveru Katarinu i da li postoji mogućnost da se ponovo sretnu na večeri nakon više od pola veka.

Na 51. Festu gledaćemo ga u ostvarenju "Moj komšija Adolf" Leona Prudovskog. U njegovoj filmografiji su i holivudski hitovi, poput "Ejs Ventura: Detektiv za kućne ljubimce", "Džoni Mnemonik", "Kraj nasilja", "Armagedon"... Do sada je ostvario preko 275 uloga na velikim i malim ekranima.

Nastasija Kinski
foto: epa YURI KOCHETKOV

I čuvena nemačka i svetska glumica Nastasja Kinski ima u svojoj biografije jedan srpski film. Ona je igrala epizodu u ostvarenju "Spasitelj" Predraga Gage Antonijevića. Ćerka Klausa Kinskog u svet glume ušla je još kao tinejdžerka i već prva glavna uloga u filmu Romana Polanskog "Tesa" donela joj je slavu i nagrade (Zlatni globus), a potom se ustoličila s filmovima "Ljudi mačke" Pola Šredera, "Pariz Teksas" Vima Vendersa... Organizatori Festa će u Kinoteci prirediti i specijalnu projekciju velikog hita Nastasje Kinski "Tesa", a za nju je spreman i predsednički apartman u jednom hotelu u centru prestonice, što priliči zvezdi njenog renomea.

Fest
foto: Promo

Gošća Beograda će biti Barbara Sukova, koja se probila na filmsku scenu kao muza slavnog Rajnera Vernera Fasbindera ("Berlin Aleksanderplac", "Lola"), dok su joj uloge u filmovima Margarete fon Trote "Olovna vremena" (1981) i "Roza Luksemburg" (1986) donele odličja za najbolju glumicu Venecijanskog, odnosno Kanskog filmskog festivala. U Holivudu je zablistala u ostvarenjima "Sicilijanac" Majkla Ćimina, "M. Baterflaj" Dejvida Kronenberga, "Džoni Mnemonik" Roberta Longa, "Kolevka snova" Tima Robinsa, "Romansa i cigarete" Džona Turtura, "Atomska plavuša" Dejvida Linča...

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana
foto: Dragana Udovičić

Barbara Sukova i Udo Kir dobiće međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika. Podsetimo, domaći laureati ovog priznanja su Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević Den Tana.

Kurir.rs

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track