FILM LAZARA RISTOVSKOG POSLE 24 GODINA PONOVO PRED PUBLIKOM: Igraju najveća imena domaće kinematografije, a ulaz je BESPLATAN
Foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

ne propustite

FILM LAZARA RISTOVSKOG POSLE 24 GODINA PONOVO PRED PUBLIKOM: Igraju najveća imena domaće kinematografije, a ulaz je BESPLATAN

Kultura -

Film "Belo odelo" iz 1999. godine u produkiciji Zillion Film, čiju režiju i scenario potpisuje Lazar Ristovski, nakon digitalne restauracije u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. marta u terminu od 18:30 časova. Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

film Belo odelo
foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

Film "Belo odelo“ je debi jednog od vodećih domaćih filmskih glumaca, Lazara Ristovskog, koji se prvi put pojavljuje kao reditelj, scenarista, producent i nosilac glavne uloge.

Premijerno izveden u Kanu 1999. godine, film prati narednika Savu Tiodorovića, kome stiže telegram od njegovog brata blizanca o smrti majke, nakon čega se ukrcava na prvi voz, ne sluteći kakvi će ga događaji na tom putu zadesiti.

film Belo odelo
foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. Osim Lazara Ristovskog u glavnoj ulozi, u filmu se pojavljuju i Radmila Šogoljeva, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Bata Živojinović, Bogdan Diklić, Branimir Popović, Zoran Cvijanović, Nebojša Milovanović, Nikola Kojo, Andrej Šepetkovski, Slobodan Ninković, Branimir Brstina.

"Belo odelo“ je 28. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji se od 2017. godine sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

film Belo odelo
foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

Do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:45

NOVA VLADA U OKTOBRU! Stiže pojačanje: Lazar Ristovski menja Maju Gojković? KAKO ĆE SE GLUMAC SNAĆI U ULOZI MINISTRA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track