BATI JE PORED FILMA BILA VAŽNA I NJEGOVA PORODICA: U okviru legata velikom glumcu biće i dve izložbe, a ulaz je BESPLATAN
Foto: Printscreen

ne propustite

BATI JE PORED FILMA BILA VAŽNA I NJEGOVA PORODICA: U okviru legata velikom glumcu biće i dve izložbe, a ulaz je BESPLATAN

Kultura -

Jugoslovenska kinoteka obeležiće 90 godina od rođenja jednog od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca Velimira Bate Živojinovića svečanim otvaranjem legata i dve prateće izložbe večeras u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Bata Živojinović, Tihomir Arsić
foto: Legat Bata Živojinović

- O značaju Velimira Bate Živojinovića za našu kinematografiju izlišno je mnogo govoriti, jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film - istakao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Mlađa publika, koja nije dobro upoznata s likom i delom Bate Živojinovića imaće priliku da se upozna s njegovim stvaralaštvom.

Bata Živojinović
foto: Dragana Udovičić

- Poput velikih holivudskih zvezda, Bata je prevazišao nivo odličnog glumca i ušao u mitologiju. To pak ne znači da se takvih glumačkih pojava i njihovog značaja ne treba iznova sećati, a kroz ovakve događaje i koristiti priliku da se njihov lik i delo sagleda iz novog ugla, da se osvetli neki do tada manje poznati aspekt biografije i filmografije velikana ili da se naprosto nekoj mlađoj publici približi stvaralaštvo nekoga ko je oblikovao ono što naš film jeste - izjavio je Pantelić.

Valter, Valter brani Sarajevo, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Printscreen Youtube

Prema rečima kustoskinje postavke Irine Kondić, sadržaje koji prate ovaj jubilej publika će moći da vidi na dva nivoa zgrade Kinoteke.

- Porodica Živojinović bila je jako srdačna prema nama. Miljko nas je usmeravao tačno na periode u Batinom životu koji ne smeju da se izostave. Trudili smo se da prikažemo i segment porodice, koja je bila jako važna u životu Velimira Bate Živojinovića - rekla je Kondićeva za Kurir televiziju.

Miljko Živojinović, Irena Kondić
foto: Kurir tv

Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se zbirci ostalih koji su napravljeni u čast velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke. Pored nagrada, koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca. Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje.

Bata Zivojinovic, Velimir Bata Zivojinovic
foto: ATA Images

U okviru legata biće otvorena i izložba "Privatno i radno", koja predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz glumčeve višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života, u prizemlju Kinoteke. A publika će moći da uživa i u multimedijalnoj izložbi "Filmska platna", koja će biti izložena u centralnom holu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:03

Poslednji susret Bata Živojinović i Boris Dvornik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track