CEO ŽIVOT POSVETIO JE UMETNOSTI KAO NJEGOV OTAC: Ko je naslednik velikog STEVE ŽIGONA i što je cela njegova porodica bila ŽIGOSANA
Foto: Marina Lopičić, Printscreen/Youtube

Ovo možda niste znali

CEO ŽIVOT POSVETIO JE UMETNOSTI KAO NJEGOV OTAC: Ko je naslednik velikog STEVE ŽIGONA i što je cela njegova porodica bila ŽIGOSANA

Kultura -

Veliki reditelj i glumac Stevo Žigon, koji nas je sve zadužio, dao je sebe umetnosti i Srbiji... Zajedno sa suprugom glumicom Jelenom ostavio je iza sebe ćerku Ivanu, ali i velkog slikara Nikolu Žigona.

Sa pokojnom majkom
Sa pokojnom majkom foto: Marina Lopičić

Stevo je rođen pre skoro jednog veka.

- Mi smo svi krivi prema Žigonu. On je žigosan od umetnosti i tog vremena. On i njegov govor Robespjera bili su simbol 1968, ali i te cele generacije. Svi smo stajali ispred ogledala i pokušavali da ga imitiramo. U njegovoj glumi ništa nije bilo suvišno - govorio je svojevremeno pokojni dramatug Bratislav Petković.

Božidar Bole Stošić, Komemoracija, BDP, Bratislav Petković
foto: Marina Lopičić

On je istakao da je ova sredina bila nepravedna prema velikom glumcu.

- Pikaso je mogao u svoje vreme da se deklariše kao komunista. Umetnicima moramo da praštamo, a Stevi i njegovoj porodici ništa nije oprošteno. Nismo ga zaslužili. Oprosti nam, Stevo, bićemo bolji - završio je bivši ministar kulture.

karusel, Sara Nikolić, Nikola Žigon, Jelena Krstić
foto: Damir Dervišagić

- Ceo svoj život posvetio je umetnosti - ovako je za Kurir o svom ocu govorio njegov sin Nikola Žigon.

Nikola Žigon
foto: Damir Dervišagić

❤️ #nikolazigon #stevozigon #galerijarts modernart #contemporaryart #serbianart #modernaumetnost #savremenaumetnost...

Posted by Nikola Zigon on Saturday, 7 May 2022

Nikola je rođen je 13. jula 1958. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo, 1991. godine u klasi prof. Mome Antonovića. Bavio se crtežom, video artom i i istalacijama, a nakom povratka iz Pariza (2000) posvećuje se slikarstvu. Član je ULUS od 1990. godine, a od 2002. ekskluzivni je član Prom galerije u Minhenu.

karusel, Sara Nikolić, Luka Maksimović, Ljubiša Preletačević, Nikola Žigon, Jelena Krstić
foto: Damir Dervišagić

Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi u Beogradu, Parizu, Minhenu, Portugalu, Tivtu...Dela su izložena u stalnoj postavci Wruth muzeja u Minhenu, dok se preko tri stotine dela nalaze u privatnim kolekcijama širom Evrope. Živi i radi u Beogradu, a radi zajedno s Jelenom (na slici) i fotografom Nebojšom Babićem.

Kurir.rs

Bonus video:

01:05

Izložba Sare Nikolić KARUSEL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track