NE ŽURIM S MUZIČKIM POVRATKOM U RODNO SARAJEVO: Dr Nele Karajlić koncertima, novim pesmama, galeriji i turneji pod AMERICI
Foto: Zorana Jevtić

godina posvećena muzici

NE ŽURIM S MUZIČKIM POVRATKOM U RODNO SARAJEVO: Dr Nele Karajlić koncertima, novim pesmama, galeriji i turneji pod AMERICI

Kultura -

Umetniku Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Dr Nele Karajlić, godina je počela premijerom nastavaka serije "Složna braća: Next Đeneration". Pored pisanja scenarija i muzike, Nele je uz suprugu Sanju otkrio i novu ljubav - slikarstvo.

karusel, Sara Nikolić, Sanja Janković, Nele Karajlić
foto: Damir Dervišagić

Prošle nedelje smo ga sreli u njihovoj galeriji "Sanjaj" u Dositejevoj ulici na Dorćolu, na otvaranju izložbe skulptura i slika posvećenih konjima "Karusel". Za Kurir on otkriva planove do leta, ali priznaje da nema hrabrosti da pokrene biznis s rakijom, koju peče na Kosmaju.

Godina vam je počela serijom. Kakvi su vam planovi kada je reč o muzici?

- Pripremamo koncerte, a možda bude i novih pesama. Ne znam. Čini mi se da je došlo vreme da napišem neku novu, da obnovim to gradivo. Nekako vreme brzo prolazi, a pesma je forma u kojoj najlakše i najbrže kažeš ono što misliš o svetu koji te okružuje. Baš smo se vratili sa Jahorine, gde smo nastupili u okviru Ski-festa. Sada se pravi buking za celu godinu. Trenutno mogu da objavim da se radujem povratku na Tjentište, na OK fest, ne samo zbog sjajne publike već i zbog lepote koju taj festival ima. Zaista, svirao sam na mnogim zanimljivim mestima po celom svetu, ali ovaj, pored reke Sutjeske, ima ubedljivo najlepši dekor i ambijent. Nastup je planiran za 14. jul.

Nele Karajlić
foto: ETM Produkcija

Nema više koncerta po halama?

- Nastupamo uglavnom po letnjim festivalima. U aprilu idemo u Ameriku i imamo koncerte u Njujorku, Vašingtonu i Čikagu.

Da li je ovo priprema vašeg muzičkog povratka i u rodno Sarajevo?

- Ne žurim (smeh). Imam dovoljno prostora i ovde, pa nema potrebe za tim. Planiram i koncerte sa Stefanom Milenkovićem, ali o tome je rano govoriti.

serija Složna braća, Složna Braća
foto: ETM Produkcija

Šta je sa "Složnom braćom"?

- Imam poziv od Telekoma Srbije da uradimo još jednu sezonu, ali bojim se da mi je sada muzika najvažnija. Srđan Janković (sin) pisaće seriju i on dobro zna svoj posao. U planu mi je i knjiga "Solunska 28, treći deo", koju sam ostao dužan svojim čitaocima.

Jeste li pratili Pesmu za Evroviziju i kako vam se dopada predstavnik Srbije Luk Blek?

- Moram priznati da nisam. Ispašće sada da se nešto foliram. Nisam fan Evrovizije i više pratim sport.

Luka Blek, Luka Blek Ivanović, Luka Ivanović
foto: Zorana Jevtić

A vaš komentar povodom izbora u Fudbalskom savezu Srbije?

- Ne mogu ja da ocenjujem izbore u FSS. Dragan Džajić je legenda, kao i Nemanja Vidić. Fudbal je toliko komplikovana igra da morate imati i dobru organizaciju.

Kako je voditi galeriju?

- Zadovoljstvo je imati galeriju. Skupljam ljude i lepo se osećam kad otvaramo svaku novu izložbu. Sara Nikolić je svojim radovima, koje je izložila u našoj galeriji, došla da ispravi tu vekovnu nepravdu. Njeno delo je panagirik jednoj od najlepših životinja na planeti, njenoj plemenitosti i gracioznosti. U svakom njenom radu oseća se snaga koju konj ima, njegova veza sa ostatkom prirode, ali i dostojanstvo. Radove publika može da pogleda do 14. aprila.

Nenad Jezdić
foto: Vladimir Šporčić

Pečete, kažu, najbolju rakiju. Hoćete li u biznis, kao glumac Nenad Jezdić?

- (smeh) Nemam šanse. Mnogi su pokušali i pre mene. Nisam ja ulazio u biznis. Bavim se umetnošću i to prolazi uspešno. Još malo pa će i pola veka.

Kurir.rs/

Bonus video:

02:02

E, NE MOGU OPET NADREALISTI! Eksplozivni Nele Karajlić otkrio mlađim naraštajima, lepotu IZAZOVA: Fora je KAKO ĆEŠ da ustaneš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track