POČELA 17. TURNEJA SLOBODNE ZONE: Dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji, a biće prvi put OVDE
Foto: Slobodna Zona Promo

vredi

POČELA 17. TURNEJA SLOBODNE ZONE: Dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji, a biće prvi put OVDE

Kultura -

Prolećna filmska Turneja, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala Slobodna zona, uključujući i veliki svetski hit Trougao tuge, počela je 20. marta i trajaće do 20. juna, a održava se u preko 50 mesta u Srbiji.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Turneja počinje u Centru za kulturu Brus, a obići će i Užice, Rumu, Kanjižu, Golubac, Kraljevo, Aleksinac, Bačku Palanku, Bečej, Boljevac, Bor, Futog, Irig, Ivanjicu, Mokrin, Kosjerić…

Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i mesta Opovo, Guča i Rudnik.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Turneja Slobodne zone predstavlja jedan od najvećih projekata decentralizacije filmskog sadržaja u zemlji, čiji je cilj razvoj i negovanje filmske publike i van velikih kulturnih centara.

U skladu s tim, skoro od početka postojanja festivala - koji se krajem godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu - deo festivalskih filmova dolazi i pred gledaoce u manjim sredinama, čime bivaju oplemenjeni za vrhunski filmski sadržaj i užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Na repertoaru je sedam filmova, među kojima i pobednik Kanskog festivala i osvajač četiri evropska Oskara, Trougao tuge švedskog autora Rubena Estlunda, britka satira o krahu zapadne civilizacije.

Hrvatski glumac Zlatko Burić, koji tumači ruskog oligarha Dimitrija i koji je otvorio 18. Filmski festival Slobodna zona u novembru, dobio je nagradu Evropske filmske akademije za najboljeg evropskog glumca, a film je nagrađen i za najbolje ostvarenje, režiju i scenario.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Na turneji će biti prikazani i neki od pobednika 18. festivala Slobodna zona održanog prošlog novembra: najbolji angažovani film međunarodne selekcije Utama i najbolji film selekcije Prva dva koraka Ljubav, nemačke marke i smrt.

Utama Alehandra Loajse Grisija je igrani film o starijem paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života, a Ljubav, nemačke marke i smrt je filmski dokumentarni esej o nemačkoj i turskoj muzici u režiji Džema Kaje.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Publika će imati prilike da se sretne i sa nekim neodoljivim, živopisnim i neobičnim ženama. Dokumentarac Pisanje vatrom prati živote i karijere indijskih novinarki iz kaste nedodirljivih u jedinoj potpuno ženskoj redakciji u zemlji.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Francuskinja Žili (Lor Kalami), samohrana majka i sobarica koja ne odustaje od potrage za boljim poslom, junakinja je igranog filma Prekovremeni rad Erika Gravela.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Mađarski film Nežno prati Edinu (Ester Čonka), bodibilderku spremnu da žrtvuje sve za san koji deli sa životnim partnerom i trenerom.

Slobodna Zona
foto: Slobodna Zona Promo

Inspiracija za film Časna sestra fudbalski trener Roberta Buesa bila je nesvakidašnja kaluđerica Marina (Karmen Mači) koja je odlučila da sastavi fudbalski tim i lično trenira dečake bez roditeljskog staranja, od kojih će jedan kasnije zaigrati i za Real Madrid.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:33

Film „Lutajuća Zemlja II“ predvodi potrošačku groznicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track