OTVORENA IZLOŽBA NIKOLA TESLA U SVOM I NAŠEM VREMENU: Muzej priredio postavku u PRIBOJU, a uskoro će biti dostupne ŠIROM SRBIJE
Foto: Promo

KULTURA MORA BITI DOSTUPNA SVIMA

OTVORENA IZLOŽBA NIKOLA TESLA U SVOM I NAŠEM VREMENU: Muzej priredio postavku u PRIBOJU, a uskoro će biti dostupne ŠIROM SRBIJE

Kultura -

Danas je svečano otvorena izložba "Nikola Tesla u svom i našem vremenu". Ova izložba je organizovana u saradnji Muzeja Nikole Tesle i Zavičajnog muzeja Priboj.

Vizuali prikazani na panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

muzej Nikola Tesla
foto: Ministarstvo Kulture

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, "Kolumbovo jaje", Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu i čuveni toranj na Long Ajlendu.

Izložbu su otvorili: Boris Mrdović, predsednik Skupštine Opštine Priboj, Dušica Raković direktorka Zavičajnog Muzeja Priboj i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Na svečanom otvaranju postavke, osim građana i muzejskih stručnjaka bili su prisutni i direktori škola, javnih preduzeća, direktori ustanova kulture i predstavnici opštinske vlasti.

Izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Priboj od 11. aprila do 9. maja 2023. godine.

U narednom periodu planirana su gosotovanja širom Srbije, kako bi se građani bliže upoznali sa životom i delom Nikole Tesle, a nemaju mogućnosti da dođu u posetu muzeju velikog naučnika.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track