MLADE NADE SRPSKOG FILMA SINIŠA CVETIĆ I DAVID JAKOVLJEVIĆ: Bilo bi lepo da cele porodice idu zajedno da gledaju USEKOVANJE
Foto: Privatna Arhiva

INTERVJU

MLADE NADE SRPSKOG FILMA SINIŠA CVETIĆ I DAVID JAKOVLJEVIĆ: Bilo bi lepo da cele porodice idu zajedno da gledaju USEKOVANJE

Kultura -

Veliki autori jugoslovenskog filma polako dobijaju svoje naslednike, a novi tandem srpske kinematografije postaju reditelj Siniša Cvetić i scenarista David Jakovljević.

Autori porodične drame i njihovog zajedničkog debitantskog ostvarenja "Usekovanje" nagrađivani su za njega na domaćim i stranim festivalima, ali već pripremaju dva nova projekta.

film Usekovanje, Pavle Mensur
foto: Promo

Za Kurir Siniša i David otkrivaju kako su se upoznali i kako je u njihovoj novoj priči završila pesma "Jorgovani" Dina Merlina i Vesne Zmijanac.

Kako je počelo vaše druženje?

David: Nas dvojica, iako smo studirali Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, upoznali smo se na festivalu "Mirdita, dobar dan". Sa Davidom me spojio njegov prvi scenarista Borislav Matić. Cvetić je pre režije studirao filozofiju. Obojica smo te 2017. godine bili sveže ostavljeni od svojih devojaka, a ja sam inicijalno imao latentnu mržnju prema Siniši. Sumnjičio sam ga da je završio s mojom bivšom devojkom.

Siniša: Ne sećam se toga. Stvarno?

David: Plašio sam se. Bili ste mi sumnjivi Luka Mihajlović (reditelj filma "Indigo kristal") i ti.

Luka i Pavle Mensur
Luka i Pavle Mensurfoto: ATA images

Siniša: Nisam ja bio s tvojom devojkom.

David: Bila je vaša zajednička slika na Fejsu. Svi smo sada super drugari. Krenuli su spontano prijateljstvo i druženje. Dva slomljena srca su provodila noći u razgovorima i planovima. Bio je kraj to njegove prve, a moje druge godine studijama. Napravili smo zajedno pet kratkih filmova. Imali smo sreće što nismo bili najbolji studenti s kratkim metrom, pa smo se naložili da radimo odmah Sinišin diplomski film "Usekovanje".

Kako je bilo iz vašeg ugla?

Siniša: Bilo mi je važno da snimim dugometražni film. Krenuli smo sa idejom šta možemo da uradimo, a da bude izvodljivo. Ideja slave je postojala.

Denis Murić
foto: ATA images

Kako je nastalo "Usekovanje"?

David: Siniša je imao ideju koju ja zovem "Denis Murić u zidovima". Nešto slično kao Vendersova "Alisa u gradovima". Želeo je da u tom filmu Denis Murić živi kao skriveni stanar u domu neke porodice.

Siniša: Ideja je bila da Denis izlazi noću i tako im se petlja u život.

David: Rekao sam mu: "Nemoj tog Denisa!" Morao sam nešto da kažem, i tako je nastala slava, kao i cela priča.

Siniša: Moj posao je da izvučem maksimalno iz svih svojih saradnika.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Kako ste našli novac za svoj privi film?

Siniša: David je napisao scenario, a moj profesor Darko Bajić je organizovao za nas studente prezentaciju svojih filmova za producente. Nekoliko nas je imalo ideju za film, a naša je delovala najubedljivije. Među njima je bio i Zoran Janković iz "Košutnjak filma". Njima se dopala naša ideja. Zajedno smo izašli na konkurs Filmskog centra i dobili smo 20 miliona dinara. Bilo je to dovoljno para, jer imaju opremu da ga realizujemo. Svi su bili plaćeni.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Uloga u "Usekovanju" je od početka bila namenjena Pavlu Mensuru...

Siniša: Hteli smo od starta da Jovana u filmu igra Pavle, ali su producenti želeli da pravimo kasting. Nikad nije bilo reči o tome da će Mensur ostati bez uloge. Pogledali smo i druge opcije.

David: Pavle je sam došao s predlogom da za potrebe lika smrša. Rekao je da će da bude kao Danijel Dej Luis, koji je za ulogu izgubio 25 kilograma (uloga Gerija Konlona, kada je i proveo 48 sati u zatvorskoj ćeliji bez hrane i vode, op. aut.).

Siniša: Hteli smo da Pavle to igra iz neke kontre.

U kastingu nemate velike zvezde?

Siniša: Nismo imali budžet. Želeli smo da kreiramo sliku veliku srpske porodice, pa bi stavljanje nekih popularnih glumaca skretalo pažnju na njih. Nismo želeli da imamo film tog i tog glumca. Bilo nam je važno da svi budu ravnopravni i da zaista budu kao jedna porodica.

Siniša Cvetić
foto: Promo

Odlučili ste da promenite kraj filma?

Siniša: Više se i ne sećam kakav je bio originalni kraj filma.

David: Trebalo je da pevaju neku pesmu.

Siniša: Shvatili smo da ideja s vanzemaljcima i to verovanje može tako da kulminira. Želeo sam to oduvek da snimim kao mali. Osetio sam da je ovo bila dobra prilika. Kraj filma "Usekovanje" odslikava jedan svet beznađa u kom se nalaze naši junaci. Vanzemaljci su poslednja slamka spasa. Mi možemo da se posvađamo na slavi i pomirimo, ali ti problemi nisu rešeni. Mogao je film da se završi kad odu na spavanje, ali hteli smo spektakl. Ko će nas spasti nego vanzemaljci...

film Usekovanje
foto: Siniša Dimitrijević Sidži

David: Moj utisak je da smo došli do rešenja u koji obojica verujemo. Mnogo smo pričali o kraju. Nas dvojica smo živeli zajedno kad smo radili na scenariju.

Siniša: Kraj je došao u poslednjem trenutku, pred samo snimanje. Bio je na naše iznenađenje usvojen od produkcije.

U filmu govorite o mladima koji pate od depresije. Hoćete li nekom pomoći?

Siniša: Zabluda je da film može nešto da promeni i da pomogne nekom. Film može da nadahne nekog i da ga ohrabri. Bilo bi lepo da cele porodice idu zajedno da ga gledaju kao dobra terapeutska seansa.

Spremate i seriju. Po čemu će se razlikovati?

David: Prva verzija filma je trajala više od dva i po sata. Napravili smo četiri epizode serije. Film je podeljen na poglavlja, pa ćemo imati drugu strukturu.

Siniša: Serija ima drugačiji kraj od filma. Biće šira slike te porodice.

film Jorgovani, Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić
foto: Košutnjak film

Posle ovog umetničkog filma snimili ste komercijalni film "Jorgovani". Šta možete da nam otkrijete o priči?

David: Junaci filma su ekipa TV serije koja dobija nagradu na festivalu za najbolju seriju. Posle dodele nagrada svi idu na žurku kod producenta, a onda, kao u "Usekovanju", vidimo da odnosi između njih nisu sjajni i dolazi do rasula. Film je komercijalan, jer postoji podela koja će privući publiku. Igraju nam Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, ali i Nebojša Dugalić i Mima Karadžić. Rediteljski i scenaristički se može povezati sa našim prvencem.

Vesna Zmijanac, Slav
foto: Kurir televizija

Kakve veze ima s hitom Vesne Zmijanac?

David: (smeh) Zoran Janković i "Košutnjak film" su krivci što je nastao film "Jorgovani". Spremamo i treći film, "Hajduke" (naziv filma je "Ja li grmi, ja l' se zemlja trese" ), za koji smo dobili podršku FCS. Uslov za ovaj film je bio da bude kraći od "Usekovanja" i komedija. Siniša i ja smo poželeli da u filmu imamo Slobodu i Ivana, koji su organska deca "Košutnjak filma", a Siniša i ja genetski modifikovana. Bio je to dobar spoj. Hteli smo da uzmemo njih. Radili su "Ranjenog orla" i "Nepobedivo srce". Želeli smo da odigraju uloge kakve nikad nisu radili. Mislim da će to biti zanimljivo publici. Radili su s mladim ljudima. Lepe stvari su se desile na snimanju tog filma.

Zoran Janković
foto: Petar Aleksić

A naslov filma?

David: A to je bilo pitanje. Serija za koju su naši likovi nagrađeni zove se "Kad zamirišu jorgovani". Hteli smo da vuče malo na naslove romana Mir Jam, a opet, Zoran Janković je na početku svoje karijere producirao prvi album Dina Merlina.

Siniša: Hteli smo da Ivan i Sloboda pevaju neki duet. Na kraju filma njih dvoje će zapevati poznati hit "Kad zamirišu jorgovani" uz trubače.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:54

PAVLE MENSUR O PSIHIČKOM I FIZIČKOM ODRICANJU ZA ULOGU: Ovoliko kilograma je morao da skine, a OVO SU MU UTISCI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track