DODELJENE NAGRADE "DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ": Priznanja u 19 različitih oblasti uručio gradonačelnik BEOGRADA, a ovo su laureati
Foto: ATA images

ovo su nagrađeni umetnici

DODELJENE NAGRADE "DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ": Priznanja u 19 različitih oblasti uručio gradonačelnik BEOGRADA, a ovo su laureati

Kultura -

Uručenje priznanja "Nagrada grada Beograda - Despot Stefan Lazarević" održano je sredu u Skupštini grada, povodom obeležavanja Dana Beograda. Laureatima su dodeljene nagrade u 19 različitih oblasti.

Priznanje za pronalazaštvo ove godine nije dodeljeno, a u oblastima nauke i arhitekture i urbanizma nije bilo prijavljenih kandidata.

Goran Petrović, Aleksandar Šapić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Nagrada za književnost i prevodilaštvo uručena je piscu i akademiku Goranu Petroviću za roman "Ikonostas" u izdanju "Lagune". U oblasti pozorišnog stvaralaštva priznanje je uručeno Milanu Mariću za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok je za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo nagrada pripala Nenadu Pavloviću za film "Trag divljači", koju je preuzela njegova sestra, glumica Milena Pavlović.

Milena Pavlović
foto: Zoran Jevtić

Aleksandru Deniću uručena je nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije za samostalnu izložbu "Dekada", a Irena Dragović primila je priznanje u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva, za komponovanje muzičkog-scenskog dela "Deca", po romanu Milene Marković, koje se izvodi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Živojinu Petroviću, autoru bestselera "Nestvarno, a stvarno", uručena je nagrada u oblasti zaštite životne sredine za obrazovno-književno delo "Ratnik sunca".

Dragan Simeunović
foto: Kurir televizija

U ime nagrađenih na samom početku govor je održao akademik, profesor dr Dragan Simeunović, koji je prisutne podsetio na trag koji je despot Stefan Lazarević ostavio u srpskoj istoriji. Simeunoviću su uručena priznanja u dve oblasti: društvenih i humanističkih nauka i obrazovanja, za delo "Politika kao umetnost iluzije".

Laureatima je priznanja uručio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track