KULTNI MJUZIKL SLAVI 350. IZVOĐENJE: Za jubilej se u "Cigane" vraćaju Ivan Bosiljčić i Milena Vasić, a i ovo je IZNENAĐENJE
Foto: Dalibor Tonković Pozorište na Terazijama

više od dve decenije na sceni

KULTNI MJUZIKL SLAVI 350. IZVOĐENJE: Za jubilej se u "Cigane" vraćaju Ivan Bosiljčić i Milena Vasić, a i ovo je IZNENAĐENJE

Kultura -

Kultni mjuzikl "Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama proslaviće u četvrtak veče 350. izvođenje. Specijalno za ovaj jubilej, kako saznajemo, u omiljenu predstavu vraća se na tren glumački par iz prve postave - Ivan Bosiljčić i Milena Vasić.

Mladi nastavili dalje

Karata za ovo izvođenje već odavno nema, što su nam potvrdili na blagajni na Terazijama. Za publiku neka ostane iznenađenje kada će se ovi glumci pojaviti na sceni.

Cigani lete u nebo, Nikola Šurbanović
foto: Dalibor Tonković

Premijera, u režiji Vladimira Lazića, bila je 17. aprila 2004. godine i od tada se uvek igra pred prepunom salom kako na matičnoj, tako i na drugim scenama širom zemlje i van nje. Tokom gotovo dve decenije izvođenja, menjali su se i učesnici u predstavi, a najveću promenu predstava je doživela početkom 2020. godine.

Naime, Ivan Bosiljčić i Milena Vasić su nakon 16 godina predali uloge mlađim kolegama sa željom da nastave uspeh ove predstave u godinama koje slede. Nikola Šurbanović preuzeo je ulogu čuvenog kradljivca konja Lojka Zobara, a nakon velike audicije, uloga Rade dodeljena je Mioni Marković i Oliveri Dragičević (u ravnopravnoj alternaciji).

Cigani lete u nebo, Milena Vasić
foto: Dalibor Tonković, Pozoriste Na Terazijama

- Odrasla sam uz ovu predstavu. Rada je neko ko nosi bezobraznost mladosti. Insistirala sam da dođu novi ljudi, jer predstava će tako dobiti drugačiju i novu energiju. Ovaj mjuzikl nikada ne treba da se skine s repertoara! Mislim da Rada, Zobar i ostali samo treba da se menjaju - izjavila je tada Milena.

Loše kritike

Iako na početku svog scenskog života ovaj komad nije bio ohrabren od strane pozorišne kritike, on je rastao i transformisao se u vrlo specifičnu energiju ansambla, koji sa sve većim žarom izvodi najlepše ruske pesme Jevgenija Doge oslikavajući jednu od najpoznatijih ljubavnih priča, ali jednako baveći se pitanjem granice slobode, ponosa i društvenih normi.

Ivan Bosiljčić
foto: ATA Images

- Autentična potraga za slobodom je najveći adut predstave "Cigani lete u nebo", a publika nam se iznova vraća jer i svako u gledalištu za istom čezne. To je ta tema slobode koju je Maksim Gorki otvorio u svojoj pripoveci, a koju mi otkrivamo već dve decenije na sceni Pozorišta na Terazijama. Ona je u rečima, muzici, u odnosima i svakom pokretu koji izvodimo uvek iznova.

Ova tema je u našem vremenu aktuelnija nego ikad. Koliko smo daleko od slobode? Ima li je uopšte? Naši junaci doživljavaju tragičan kraj u odbrani te slobode onako kako je lično shvataju. Smatram da je njihov izbor mogao biti i drugačiji - umesto razarajuće strasti, u sebi su mogli probati da probude ljubav koja sve trpi, koja je blagotvorna. Da izaberu život.

Eto, ta mogućnost, to je zapravo prostor naše slobode. A stradalna sudbina Zobara i Rade duboko potresa, jer svakoga od nas stavlja pred mogućnost boljeg izbora - poručuje Bosiljčić uoči jubileja.

Cigani lete u nebo, Nikola Šurbanović
foto: Dalibor Tonković

Strah i ljubav

Na jubileju će pevati Olivera Dragičević i Nikola Šurbanović.

- Ovo je priča o čoveku i njegovim željama, strahovima, hrabrosti, ljubavi. Mnogi se s tim mogu identifikovati. Ona je poučna, a ovaj mjuzikl je oživljava na jedan jedinstven i magičan način, stoga verujem da je to najveći razlog dugog života ove predstave - navodi mladi glumac.

U saradnji sa izdavačkom kućom "Sumatra", a povodom jubilarnog izvođenja ovog mjuzikla, kako su saopštili, u četvrtak, 27. aprila, uz kupljene ulaznice na blagajni pozorišta za predstave s majskog repertoara, publika će na poklon dobiti knjigu "Cigani lete u nebo".

Cigani lete u nebo, Nikola Šurbanović
foto: Dalibor Tonković

Autorski tim predstave čine Ivana Dimić (adaptacija), Aleksandar Sedlar (dirigent), Krunoslav Simić (koreograf), Geroslav Zarić (scenograf) i Snežana Šimić (kostimograf). U predstavi učestvuju balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

Kurir.rs

Bonus video:

00:21

Mirka Vujadina Savića ubila u pojam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track