MARAŠ I BAĆA U POHODU NA KINU: Nastavljaju stopama Valtera, jer počinje Festival srpskog filma na 13 univerziteta!
Foto: Nemanja Miščević

Živo nasleđe

MARAŠ I BAĆA U POHODU NA KINU: Nastavljaju stopama Valtera, jer počinje Festival srpskog filma na 13 univerziteta!

Kultura -

Filmski centar Srbije i Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije odabrali su filmove koji će, u okviru programa "Živo nasleđe - Festival srpskog filma", od 8. maja do kraja semestra biti prikazani na 13 univerziteta u Kini.

Na repertoaru će biti pet ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, devet iz novije domaće produkcije, predvođeni Petrom Marašem i Baćom iz "Južnog vetra", kao i jedan inostrani animirani film realizovan u Srbiji.

Marko Pipić, Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Na festivalu će biti prikazani filmovi "Nevinost bez zaštite" (Dušan Makavejev), "Dvoje" (Aleksandar Petrović), "Devojka" (Mladomir Puriša Đorđević), "Povratak" (Živojin Pavlović), "Praznik" (Đorđe Kadijević), "Južni vetar" (Miloš Avramović), "Realna priča" (Gordan Kičić), "Dara iz Jasenovca" (Predrag Gaga Antonijević), "Otac" (Srdan Golubović), "Strahinja Banović" (Stefan Arsenijević), "Srećna nova, Yiwu" (Mladen Kovačević), "Zašto je Dragan napravio orkestar" (Nikola Spasić), "Pucnji u Marseju" (Gordan Matić) i "Prince of the Seas" (Carla Marie Rey, Maxime Martins), visokokvalitetna animacija koju je realizovala filmska industrija u Srbiji.

Valter brani Sarajevo
foto: Promo RTS

Filmovi "Valter brani Sarajevo" (1972) i "Most" (1969) reditelja Hajrudina Krvavca u Kini već dugo predstavljaju neku vrstu kulturnog pasoša za mnoge državljane bivših jugoslovenskih republika. Tokom godina, njihova popularnost je menjala kvalitet, ogledala se čak i u pivu i proizvodima sa likom Bate Živojinovića, da bi u martu 2020. godine kineska nacionalna televizija na svom filmskom kanalu CCTV6 emitovala film "Valter brani Sarajevo" u znak podrške Srbiji u borbi protiv korona virusa.

Film je pogledalo 11 milijardi ljudi, pa mu je zato mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

UPOZNAJTE DOLOVO! Kultni filmovi su se snimali ovde, a Dobrica Erić je napisao najlepše stihove za ovo mesto! OČUVANA TRADICIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja