PEČAT STEFANA NEMANJE KONAČNO KOD KUĆE: Kulturno-istorijsko baština posle 9 vekova vraćena u Srbiju! Velika pobeda
Foto: Istorijski muzej Srbije

lepe vesti

PEČAT STEFANA NEMANJE KONAČNO KOD KUĆE: Kulturno-istorijsko baština posle 9 vekova vraćena u Srbiju! Velika pobeda

Kultura -

Na prednjoj strani prikaz Svetog Stefana, jednog od prvih hrišćanskih bogoslužitelja i zaštitnika srednjovekovne dinastije Nemanjića, a na zadnjoj natpis "Pečat Stefana velikog župana Nemanje" na grčkom jeziku.

Ovo je jedan od tri sačuvana pečata srednjovekovnog srpskog vladara koji se posle više od devet vekova vraća u Srbiju, jer Istorijski muzej pobedio na licitaciji aukcijske kuće Artemide Aste iz San Marina.

pečat velikog župana Stefana Nemanje, pečat, olovni pečat
foto: Istorijski muzej Srbije

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je za Istorijski muzej Srbije otkupljen pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić. Olovni pečat iz druge polovine XII veka je otkupljen od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina - navodi se u saopštenju.

pečat velikog župana Stefana Nemanje, pečat, olovni pečat
foto: Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju, održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Simbolika

Napravljen od olova, pečat Stefana Nemanje težak je skoro 21 gram a prečnik mu je 35 milimetara. Na aversu je prvomučenik Sveti Stefan zaštitnik dinastije Nemanjić. Obučen je u odelo đakona, stoji, a u rukama drži darohranilac i kandilo. Na reversu je natpis na grčkom jeziku "Pečat Stefana velikog župana Nemanje“. Iskovan je najranije 1166. godine kada je Nemanja postao veliki župan.

pečat velikog župana Stefana Nemanje, pečat, olovni pečat
foto: Istorijski muzej Srbije

Cena skočila šest puta

Za ovakve predmete uobičajena cena od 50 do 500 evra, za pečat Stefana Nemanje su odredili 1.000 evra. Početna cena ovog istorijski neprocenjivo značajnog komada je premašila 6.000 evra i iz ove aukcijske kuće koja se uglavnom bavi numizmatikom, prodajom kovanog novca i medaljona, potvrdili su za BBC na srpskom da ovo nije prvi put da im je zanimljiv pečat sa Balkana.

Stefan Nemanja, Savksi trg
foto: Nemanja Nikolić

Ko je bio Stefan Nemanja

  • Rodonačelnik srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića
  • Rođen je početkom 12. veka u tvrđavi Ribnica u Podgorici, današnjem glavnom gradu Crne Gore
  • Uz pomoć Svetog rimskog carstva i Kraljevine Ugarske sa kojima je ratovao protiv Vizantije osvaja teritoriju Raške kao knez sa sedištem u gradu Rasu nedaleko od današnjeg Novog Pazara u jugoistočnom delu Srbije
  • Raškom je vladao kao knez, vizantijski vazal i veliki župan od 1168. do 1196. godine
  • Njegov sin je potonji veliki župan i kralj Raške Stefan Prvovenčani, kao i Rastko koji se zamonašio i dobio ime Sava, a kasnije kanonizovan kao svetac u Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog borbe za samostalnost, autokefalnost, ove crkve
  • Ostavio je veliki broj zadužbina - manastira od kojih su najpoznatiji Studenica, Đurđevi stupovi, kao i Hilandar na Svetoj gori gde je sa sinom Rastkom proveo poslednje godine života
  • Preminuo je 13. februara 1199. godine u Hilandaru gde je proveo poslednje tri godine kao monah Simeon, a kasnije je i kanonizovan kao svetac

Kurir.rs

Bonus video:

03:02

Nemanjići su postavili moralne kriterijume celom Zapadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track