SNIMA SE FILM O DRAŽI MIHAILOVIĆU: Planiramo je da na jesen padne prva klapa ostvarenja ĐENERAL, a njemu je poverena GLAVNA ULOGA
Foto: Printscreen, Youtube

poznat i zaplet filma

SNIMA SE FILM O DRAŽI MIHAILOVIĆU: Planiramo je da na jesen padne prva klapa ostvarenja ĐENERAL, a njemu je poverena GLAVNA ULOGA

Kultura -

Snimanje filma "Đeneral" Miloslava Samardžića o četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću počeće u septembru, najavili su iz producentske kuće "Pogledi" putem društvenih mreža.

Igor Đorđevic, Dara iz Jasenovca
foto: Damir Dervišagić

Nakon sjajnog Nebojše Glogovca lik kraljevskog oficira tumačiće Igor Đorđević. Prvi put ćemo u srpskoj kinematografije dobiti film o Draži, u kome će biti prikazan na drugačiji način. Tema ovog ostvarenja je prekretnica u odnosu zapadnih saveznika prema Kraljevini Jugoslaviji, a ujedno i najveća ofanziva Jugoslovenske vojske (četnika) protiv Sila osovine - bitka za Višegrad, tokom 1943. godine.

Bazirano na istinitim događajima

avion, Kragujevac, oboren, Draža Mihailović
foto: Privatna Arhiva

Radnja filma, kako navode iz producentske kuće, bazirana je na istinitim događajima, a naizmenično će biti prikazane bitke na frontovima, kao i teški psihološki lomovi u pozadini. Bitke će se snimati prema originalnim nemačkim dokumentima, u koje je autor imao uvid u Saveznom arhivu u Frajburgu, a psihološki momenat baziraće se na četničkim i britanskim dokumentima. Replike koje će izgovarati glumci zaista su izgovarali akteri ove drame koji su istorijske ličnosti.

Sinopsis

Nekoliko padobranaca u britanskim uniformama uspešno se prizemljuje, na Zlatiboru krajem leta 1943. Glavni među njima je general Čarls Armstrong (tumači ga Stevan Mrđenović, op. aut.), novi šef savezničkih vojnih misija pri Vrhovnoj komandi Jugoslovenske vojske (Dražinih četnika). Njegov dolazak najavljuje skoru kapitulaciju Italije i iskrcavanje zapadnih saveznika na Jadransko more. Četnici pokreću velike operacije protiv neprijatelja kako bi olakšali savezničku invaziju, oslobađajući Prijepolje, Bijelo Polje, Višegrad, Goražde, Rogaticu... Glavni cilj je Sarajevo, kao najveća nemačka baza u zaleđu Jadrana.

Srboljub Tufegdžić, ravnogorac, Dečak, pripadnik, četnici
foto: Kurir, Privatna Arhiva

Međutim, Saveznici se ne iskrcavaju, Nemci dovode pojačanja u Sarajevo, a general Armstrong postavlja, jedan za drugim, niz ultimatuma generalu Draži Mihailoviću. Sučeljavanja dva generala - predstavnika jedne velike sile i jedne relativno male zemlje - otkrivaju uzroke ishoda rata u Kraljevini Jugoslaviji. General Armstrong je iskusan britanski kolonijalni oficir, poznat po strogosti i krutosti, koji je poslat da "disciplinuje" generala Mihailovića.

Crpi snagu iz svesti da je predstavnik najveće imperije u istoriji sveta. Ideal mu je izvršenje zadatka po svaku cenu. Ali kad general Mihailović postupa po dogovorenom planu, a general Armstrong počinje da dobija naredbe mimo tog plana, pa i mimo logike, on se nađe na nepoznatom terenu. Prvi put Armstrong oseća da ga je imperija izdala i šalje niz protesta komandi za Sredozemlje u Kairu.

General Mihailović ne zna za te proteste koje Armstrong šalje sa svoje radio-stanice, već u britanskom generalu vidi osobu koja nemilosrdno postavlja ultimatume. Ako udovolji njegovim zahtevima - gubi rat, ako ne udovolji - opet gubi. Izlaz iz nemoguće situacije on traži u istorijskim iskustvima, a snagu mu daju prethodnici na komandnim položajima, poput vojvode Radomira Putnika, koji je bio njegov omiljeni učitelj.

Hapšenje Draguljaba Mihailovića

Draža Mihailović, četnici
foto: Privatna Arhiva

Dragoljub Draža Mihailović uhapšen je 1946. godine u selu Repuševići, nakon čega je u najvećoj tajnosti prebačen u zgradu Ozne. Suđenje Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine vođeno je pred Vrhovnim sudom Federativne Narodne Republike Jugoslavije u Beogradu. Draža je osuđen po osam tačaka na smrt, te je streljan u Lisičjem Potoku 17. jula 1946. godine. Mesto gde je pokopan do dana današnjeg nije poznato.

Film će se snimati u Višegradu, zatim u okolini Užica i Ovčar Banje, na Gledićkim planinama, na Rudniku i na Ravnoj gori, kao i u Kragujevcu.

Prethodni film reditelja izazvao burne reakcije

Scenarista, režiser i producent filma "Đeneral" Miloslav Samardžić prošle godine je filmom "Opkoljeni" o Nikoli Kalabiću i njegovom životnom putu, smeštenom u jesen 1942. godine, podigao veliku prašinu u javnosti. Istoričar Predrag Marković izneo je tada stav da nije radostan zbog snimanja pomenutog ostvarenja, koje od Kalabića pravi heroja.

Reditelj sa ekipom filma ' Opkoljeni'
Reditelj sa ekipom filma " Opkoljeni"foto: Printskrin/Fejsbuk

- Bizarno je praviti heroja od Kalabića, koji je izdao Dražu Mihailovića, a i njegove jedinice su napravile najveće zločine, koji su kompromitovali ceo četnički pokret. Bilo je četnika koji su se borili protiv Nemaca, ali u tim borbama nije učestvovao Kalabić - rekao je Marković za Kurir.

Nova presuda: Draža rehabilitovan 2015. godine

Viši sud u Beogradu 2015. godine rehabilitovao je Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima. Obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, sudija Aleksandar Trešnjev je rekao da je sud odlučivao isključivo o tome da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, a ne o činjenici da li je bio ratni zločinac.

Draža Mihajlović, Draža Mihailović
foto: Printscreen

Nakon odluke o rehabilitaciji, usledila su brojna reagovanja javnosti. Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Glogovac oživeo lik Draže: "Mihailović je bio vojnik profesionalac"

Film "Đeneral" predstavlja prvo ostvarenje koje će govoriti o četničkom vođi Draži Mihailoviću, a pre Igora Đorđevića ovaj lik oživeo je Nebojša Glogovac u seriji "Ravna gora", a na jesen će publika imati priliku da vidi interpretaciju Nebojše Ljubića u filmu "Heroji Halijarda" i televizijskoj seriji "Vazdušni most" Radoša Bajića.

Nebojša Glogovac
foto: You Tube

- O Draži sam se informisao nešto iz knjiga, nešto iz usmene predaje ljudi s kojima je pričao Radoš Bajić na pripremama same serije i istorijskih arhiva. Ne mogu suditi, niti imam dovoljno podataka da bih opravdavao dela ili nedela koja je radio ili nije radio. Na svim stranama bilo je opasnih nasilnika i zločinaca koji zaslužuju svaku kaznu i osudu, ali s druge strane, zanimljivo je reći neke stvari o ljudima poput Draže Mihailovića koje stoje i koje su istinite, a koje dosad nisu rečene i otkrivene.

Dragoljub Draža Mihailović, pomen, Crkva Ružica, Kalemegdan
foto: Printscreen

Stoji da je čovek završio najviše vojne škole u Francuskoj, da je s De Golom sedeo u klupi, da se borio na Solunskom frontu, u Kumanovskoj bici. Mihailović je bio vojnik profesionalac koji je dobijao i odlikovanja za svoju hrabrost. Bio je vrlo cenjen i poštovan - rekao je svojevremeno Glogovac za Novi list.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:25

Žarko Laušević iskreno o glumi, otkrio detalje NOVE ULOGE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track