KOMAD NAŠ SIN IZVEDEN OSAM PUTA U IRSKOJ: Prvo gostovanje presdstave iz Srbije na pozorišnom festivalu u Irskoj ODUŠEVILO PUBLIKU
Foto: Milena Arsenić

uspeh

KOMAD NAŠ SIN IZVEDEN OSAM PUTA U IRSKOJ: Prvo gostovanje presdstave iz Srbije na pozorišnom festivalu u Irskoj ODUŠEVILO PUBLIKU

Kultura -

Predstava “Naš sin”, autorski projekat reditelja Patrika Lazića, jednog od najdarovitijih reditelja mlađe generacije, bila je izvedena čak osam puta na jubilarnom 20. Međunarodnom festivalu kvir pozorišta u Dablinu od 1. do 6. maja. Predstava je igrana na srpskom jeziku s titlovima na engleskom tako da je izvođenju prisustvovala kako lokalna publika, tako i mnogobrojna manjina u Irskoj s nekadašnjeg prostora zajedničkog jezika.

Festival u Dablinu održava se od 2004. godine i ima veliki značaj kako za irsku pozorišnu i kvir zajednicu tako i za međunarodnu. Ovo je jedan od najvećih festivala tog tipa na svetu. Teme kojima festival posvećuje pažnju su relevantne za prihvatanje i razumevanje manjinske kulture, pri tom pružajući platformu umetnicima, umetnicama i pozorištima širom sveta da predstave svoj rad u dve nedelje trajanja festivala. Pored „Našeg sina“, na Festivalu su izvedene još 22 predstave iz raznih delova sveta.

predstava Naš sin
foto: Milena Arsenić

Reditelj predstave Patrik Lazić izrazio je zadovoljstvo povodom gostovanja „Našeg sina“ na festivalu u Dablinu i tom prilikom izjavio:

- Srećni smo, jer ovo ne samo da je prva predstava na srpskom jeziku na ovom festivalu, nego izgleda generalno u Irskoj. Srećemo ljude iz Srbije, Hrvatske i niko se od njih ne seća da su imali priliku da gledaju predstavu na našim jezicima, barem ne u skoro vreme što pamte. I ne samo na našim jezicima.

Neću da generalizujem, ali vlada velika dominacija engleskog jezika i nepoverenje prema titlovima. Drago mi je da smo ovim gostovanjem pomerili tu granicu barem malo, ovaj će festival nakon nas sigurno biti otvoreniji za strane produkcije jer su Irci jako dobro prihvatili predstavu, svakim danom smo imali sve više publike, ovde je preporuka “od usta do usta” jako važna. Na prvom igranju bio je prisutan i irski ministar, a da nismo imali pojma. Sam je kupio kartu i došao, nije postojao nikakav protokol - rekao je.

predstava Naš sin
foto: Milena Arsenić

“Naš sin” je deo redovnog repertoara Hartefakt Kuće, a na regionalnim gostovanjima je već postigao zapaženi uspeh. Na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet14” u Banja Luci, glavna glumica Dragana Varagić dobila je priznanje za najbolju glumicu na festivalu. Prema izboru pozorišnih kritičara, predstava je proglašena za jednu od najboljih u 2022. godini. Nakon Dablina, predstava nastavlja svoje putovanje, pa će publika u Temišvaru 28. maja biti u prilici da uživa u ovoj intimističkoj priči i glumačkim bravurama troje sjajnih glumaca na evro-regionalnom teatarskom festivalu TESZT.

Patrik Lazić
foto: Hartefakt fond

U predstavi igraju Dragana Varagić, Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić.

Gostovanje predstave "Naš sin“ u Dablinu realizovano je uz podršku platforme Serbia Creates, kao i kroz podršku Evropske Unije koju implementira Goethe-Institut. Stavovi izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno stavove Evropske Unije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:25

NEOBIČNO! NOVA PREDSTAVA IGRAĆE SE U AVIONU: Mesta ima za samo 150 putnika, glumci služe šampanjac, a evo kako do karata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track