MINUT ĆUTANJA NA BELDOCS ZA STRADALE: Festival otvoren filmom o varioli veri, a poslednje veče prikazaće se OSTVARENJE GRU TU JE
Foto: Vidoje Manojlović

ne propustite

MINUT ĆUTANJA NA BELDOCS ZA STRADALE: Festival otvoren filmom o varioli veri, a poslednje veče prikazaće se OSTVARENJE GRU TU JE

Kultura -

Projekcijom filma "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića u Domu omladine otvoren je 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS. Ispraćen je minutom ćutanja za stradale u masakrima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca i Smedereva.

Ovo ostvarenje govori o jugoslovenskoj epidemiji variole vere 1972. godine, a bazira se na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je i sam prisustvovao manifestaciji.

Beldocs festival
foto: Vidoje Manojlović

- Ideja za scenario nastala je tokom pandemije kovida. Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima, nakon čega je prikazan na nekoliko bitnih festivala. Ove godine prikazan je u Roterdamu. Publika nigde nije ravnodušna. Prizori u ovom filmu su zastrašujući, priča je potresna i naravno da iskustvo pandemije intenzivira doživljaj. Neki ovaj film vide kao priču o nadi i jedinstvu, a neki kao zastrašujuće upozorenje. I jedni i drugi su u pravu - rekao je Mladen Kovačević.

Beldocs festival
foto: Vidoje Manojlović

Nakon projekcije održan je razgovor sa autorom, koji je vodio Marko Grba Singh, umetnički direktor BELDOCS. Tokom trajanja festivala biće prikazano više od 100 filmova u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Sinepleksu "Ušće", Art bioskopu "Kolarac" i Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Gru, Dalibor Andonov Gru
foto: Aleksandar Kujučev

Dodela nagrada u kategorijama međunarodni takmičarski program, srpski takmičarski program, kratki filmovi do 45 minuta i Eurimage Audentia Award održaće se u utorak u Jugoslovenskoj kinoteci. Festival će biti zatvoren u sredu projekcijom dokumentarnog filma "Gru tu je" u režiji Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija, posvećen reperu Daliboru Andonovu Gruu, u Domu omladine Beograda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track