SUDBINA UKLETIH PESNIKA I ČAČANI: Evo šta povezuje Vladislava Petkovića Disa i Nika Kejva!
Foto: Nikola Krstić

poetsko- muzičko veče

SUDBINA UKLETIH PESNIKA I ČAČANI: Evo šta povezuje Vladislava Petkovića Disa i Nika Kejva!

Kultura -

U Gradskoj biblioteci u Čačku u okviru Disovog proleća 60. po redu, održano je poetsko-muzičko veče posvećeno Niku Kejvu, jednom od najvećih savremenih kantautora današnjice.

Sudbina ukletih pesnika i njihovo nemerljivo stvaralaštvo privukli su brojne posetioce koji su nakon neotkrivenih saznanja o australijskom umetniku uživali u muzici beogradskog tribjut benda The Cave Dogs.

Igor Cvijanović
foto: Kurir/Denis Čeković

O stvaralačkom opusu Australijanca kazivao je Igor Cvijanović, prevodilac, publicista i profesor sa Univerziteta u Novom Sadu, koji je doktorsku disertaciju odbranio upravo na temu Kejvove "poetike prestupa".

Vladislav Petković Dis
foto: Printscreen YT

Iako su vremenski i prostorno udaljeni Vladislav Petković Dis i Nik Kejv pripadaju liniji tzv “ukletih pesnika”. U njihovoj poetici se mogu primetiti zajednički motivi kao što su mrtva draga, groteska, kritika društva, kataklizmične slike. Primer je Disova Jutarnja idila i Kejvova "The sorrowful wife". Zajedničko im je da u Čačku imaju malobrojnu, ali odanu publiku.

Igor Cvijanović
foto: Kurir/Denis Čeković

- Paralela između Disa i Kejva je na mestu i možda može da objasni zašto je australijski umetnik toliko popularan na ovom prostoru. On je jedan od svega nekoliko svetskih umetnika koji u rekordno kratkom roku rasproda svoje koncerte u ovom kraju sveta. Čini mi se da postoji neka vrste posebne veze koja datira jos iz osamdesetih kada je svirao u Ljubljani i po Beogradu u manjim klubovima, ne mislim na koncerte koje danas ima. Mnogi pesnici modernog doba su se preselili u rokenrol, a Kejv je samo jedan od njih koji baštini tu vrstu tradicije, koju je zagovarao i Dis i zato ga i možemo porediti sa njim – kazao je Cvijanović.

Svestrani australijski muzičar, osim po radu sa nekoliko bendova, od kojih je najčuveniji The Bad Seeds, priznat je kao romanopisac, scenarista, autor eseja i povremeno glumac i uspešan bloger.

Nik Kejv, Čačak
foto: Nikola Krstić

Opisati Kejva u par reči je veoma teško, jer je on veoma kompleksna ličnost. Ako pogledate snimke Kejva s početka njegove karijere sedamdesetih i period od prošle godine kada je kod nas nastupao na Egxit-u teško da ćete pomisliti da je u pitanju ista ličnost. Upravo u tom obilju raznolikosti možete prepoznati jednu liniju koja povezuje te dve ličnosti. Možemo govoriti o 50 godina stvaralaštva. Nekim stvarima je ostao dosledan kao umetnik. Najpoznatiji je kao rok zvezda. Kod njega kao umetnika, ne treba zanemariti ni pažnju s kojom odgovara čitaocima na svom blogu u vidu eseja, to je takođe vredno pažnje – kazao je Cvijanović dodajući da je Nika Kejva prvi put čuo devedesetih na MTV-u.

Igor Cvijanović
foto: Kurir/Denis Čeković

Tek desetak godina kasnije sam uočio da je Kejv vrlo ozbiljna ličnost, autentična i privlači različite ljude. Sa poslednjeg albuma pesma “Hollywood” je najbolja koju je ikad napravio. Takođe u dokumentarcima sebe doživljava kao radnika. Zahvalan talentu i radnoj etici, odlazi svaki dan u kancelariju i sebe tera da nešto napravi i stvori. Iz tog njegovog pristupa je mnogo toga nastalo. Ljudi često pitaju koja je njegova faza najvrednija, to je vrlo teško oceniti. Sve je nastalo sa podjednakom umetničkom strašću. S godinama je postajao sve bolji, naročito u tekstovima. On sebe smatra jednom vrstom radnika, s naglašenom radnom etikom.

Nik Kejv, Čačak
foto: Nikola Krstić

Veza Nika Kejva s književnošću nije slučajna, budući da je od malena bio izložen uticaju profesija svojih roditelja. Odrastanje s književnošću dalo je posebnu notu njegovim delima.

Biblija i mitovi

- Majka je bila bibliotekar, a otac profesor istoričar koji se naročito bavio australijskim odmetničkim mitom, Odrastajući on je vrlo rano pročitao Dostojevskog, Nabokova, Foknera, Biblija je ključna knjiga za nastanak njegovog stvaralaštva. Treba imati na umu da je počeo da studira umetnost u Australiji. On vrlo jasno u svojim delima govori da su njegovi svetonazori, pesnici. Kejvov mrak je ono što se na prvi pogled vidi, međutim treba ga otkriti kroz njegova brojna dela i dočaravanja složenosti onoga što živimo. Mit odmetnoštva je ključ njegove poetike, ko se upusti u proučavanje shvatiće da ima tamo ima ironije, humora, satire i sarkazma – zaključuje Cvijanović.

Nik Kejv
foto: Zorana Jevtić

Nakon akademskog pristupa stvaralaštvu Nika Kejva, čačanska pubila imala je retku priliku da puna dva i po sata uživa u nastupu beogradskog tribjut benda The Cave Dogs.

Kurir.rs/ D.Č.

Bonus video:

00:37

Luka Black kaže da mu želja da ode na Evroviziju i da je dovede u Čačak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track