VELIKI DAN ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: U Kanu posle 6 godina! Svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

srećno

VELIKI DAN ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: U Kanu posle 6 godina! Svetska premijera filma "Lost Country" Vladimira Perišića (FOTO)

Kultura -

Kao što smo ranije najavili, drugi dugometražni igrani film scenariste i reditelja Vladimira Perišića "Lost Country" uvršten je u "Nedelju kritike", prestižni takmičarski program koji je deo 76. Kanskog filmskog festivala. Svetska premijera Perišićevog ostvarenja biće održana u danas, a dan kasnije su u Kanu planirane i reprizne projekcije.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

Nastanak ove drame o odrastanju je krajem 2016. godine podržao Filmski centar Srbije na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši "potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthaus distribuciji". Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine, kada je u programu "Petnaest dana autora" prikazan "Teret" u režiji Ognjena Glavonića.

- Film je nastajao više od sedam godina. Očekujem da ćemo u Kanu biti iznenađenje - rekao je reditelj za Kurir.

Vladimir Perišić
foto: Ustupljene fotografije

Ove godine 62. izdanje "Nedelje kritike" donosi jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih će se sedam, uključujući i "Lost Country", takmičiti za gran-pri i druge nagrade. Pored Perišićevog filma, u takmičarskoj selekciji su i ostvarenja "Kiša pada u kući" Palome Sermon-Dai (Belgija), "Sin Inšalah" Amdžada el Rašida (Jordan), "San" Džejsona Jua (Severna Koreja), "Power Alley" Lilah Hele (Brazil), "The Rapture" Iris Kaltenbek (Francuska) i "Tigrove šare" Amande Bel Iju (Malezija). Selektori predvođeni Avom Kahen pogledali su 1.000 prijavljenih filmova i svoj odabir sveli na jedanaest.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

"Lost Country" je koprodukcija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. Radnja filma je smeštena u Beograd 1996. godine, kada tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se s činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. Ulogu majke tumači istaknuta srpska glumica Jasna Đuričić, koja je, podsećamo, za ulogu u filmu "Quo vadis, Aida?" dobila nagradu za najbolju glumicu na dodeli 34. Evropskih filmskih nagrada. Pored Jasne, u filmu glume Jovan Ginić i Miodrag Jovanović, kao i Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić...

Kurir.rs

Bonus video:

01:26

POSAO NE IDE U KUĆU! Milan i Katarina Gromilić otkrili tajnu uspešnog braka EVO KO DRŽI STVARI POD KONTROLOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track