PRVI TREJLER ZA SRPSKI FILM KOJI JE POKORIO KAN: Sniman je u školi Vladislav Ribnikar na VRAČARU, a ovo je RADNJA I ZAPLET (VIDEO)
Foto: Promo

drama i triler

PRVI TREJLER ZA SRPSKI FILM KOJI JE POKORIO KAN: Sniman je u školi Vladislav Ribnikar na VRAČARU, a ovo je RADNJA I ZAPLET (VIDEO)

Kultura -

Na Filmskom festivalu u Kanu sinoć je premijerno prikazan film "Lost Country" scenariste i reditelja Vladimira Perišića. Više od pet minuta trajale su ovacije za ekipu, koju predvode deca glumci Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i njihove kolege. Jasna Đuričić nije mogla da prisustvuje premijeri zbog obaveza i snimanja.

Lost contry Kan
foto: FCS

"Lost Country" je sniman u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja izvršen masakr. Reditelj Vladimir Perišić za Novu je rekao da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, jedan od nastradalih, bio velika pomoć ekipi tokom snimanja.

Sva mesta u bioskopu "Miramar" bila su popunjena, premijeri je prisustvovala hrvatska koproducentkinja filma Ankica Jurić Tilić, hrvatski glumci Marija Škaričić i Dušan Valentić... Karte za sve projekcije Perišićevog filma, kako one koje su održane danas, tako i sutrašnje, već su odavno rasprodate - što samo ukazuje da za "Lost Country" vlada veliko interesovanje.

Prva publika

Među zvanicama na ovoj svetskoj premijeri našli su se i brojni filmski stvaraoci iz Srbije i regiona, uključujući Gordana Matića, direktora Filmskog centra Srbije i reditelja; Sandru Perović, filmsku kritičarku i autorku RTS emisije o filmu "Velika iluzija"; Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke; Krisa Maričića, direktora HAVC; Aleksandra Protića, dizajnera zvuka i producenta...

Sandra Perović
foto: Promo

Sandra Perović je izjavila za sajt Filmskog centra Srbije da je u pitanju iskren, ličan, intiman i emotivan film, i dodala:

"Ovo je jedna angažovana porodična drama sa snažnom društvenom i političkom pozadinom i intenzivnim emotinvim nabojem. Za reditelja je ovo očito bilo jedno veoma katarzično iskustvo. Tu je naravno i onaj njegav nepretenciozan, minimalistički rediteljski pristup priči koji smo zapazili još u filmu Ordinary People. Tu nema širokih planova, sve je dato krupno, što emotivna stanja protagonista čini tako uverljivim i proživljenim".

Lost Country
foto: Promo

"Lost Country" je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. Radnja filma je smeštena u Beograd 1996. godine, kada tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. Ulogu majke tumači istaknuta srpska glumica Jasna Đuričić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

NOVA SRPSKA SERIJA U INOSTRANSTVU! Zlatni dečko ima šansu da bude predstavljen CELOM SVETU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track