TINEJDŽER IZ SRBIJE OTKROVENJE KANA: Ulogu dobio među 1.500 dece, a evo ko je s njim sve u KADRU! Oni su nade DOMAĆEG FILMA
Foto: Gordan Matić, Privatna Arhiva

Prva nagrada za Lost Country

TINEJDŽER IZ SRBIJE OTKROVENJE KANA: Ulogu dobio među 1.500 dece, a evo ko je s njim sve u KADRU! Oni su nade DOMAĆEG FILMA

Kultura -

Iz Kana je preksinoć stigla vest da je Jovan Ginić, mladi glumac koji tumači glavnu ulogu u filmu "Lost Country" Vladimira Perišića, osvojio nagradu Otkrovenje, koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija "Luj Roderer".

Priznanje je uspostavljeno pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi talenti i dodeljuje se u okviru kanskog programa "Nedelja kritike".

Kanski Festival
foto: Privatna Arhiva

Pored nagrađenog Ginića, u filmu "Lost Country" glumi još troje mladih glumaca debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović, koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Jovan Ginić u filmu glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimnazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti.

Jovan Ginić
foto: Gordan Matić

- Rad s naturščicima je jedina faza pravljenja filma u kojoj zaista uživam. A kada su u pitanju deca, to pravljenje filma postaje igra između mene i njih, mene s njima. Dugo smo tražili glavnog glumca. Ukupno sam video više od 1.500 dečaka u periodu od nekoliko godina. Stefanov lik vodi sam, u žaru događaja, najtežu revoluciju: prihvatanje neprihvatljivog, suočavanje sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, svoje porodice. A za dečaka bol je utoliko izraženiji kada je u pitanju njegova majka. To je putanja koju sam želeo da opišem - ovako je za Kurir pred odlazak u Kan govorio Vladimir Perišić.

Vladimir Perišić
foto: Privatna Arhiva

Podsećamo da je svetska premijera filma "Lost Country" održana 22. maja u do poslednjeg mesta popunjenom bioskopu Miramar. Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Ovogodišnje, 62. izdanje "Nedelje kritike" obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i "Lost Country", takmiče za gran pri i druge nagrade. Žirijem programa "Nedelja kritike" ove godine predsedava francuska rediteljka Odri Divan, čiji je film "Događaj" osvojio Zlatnog lava 2021. godine u Veneciji. Pored Divanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske stručnjakinje Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

"Lost Country" je koprodukcija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:16

Kanski festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track