SAMO JE PRUŽIO RUKU, KAO DA NEMA RASTANKA: Olivera Balašević do detalja opisala POSLEDNJI SUSRET s voljenim Đoletom!
Foto: Kurir TV, Beta Dragan Gojić

NIKAD PREŽALJENI

SAMO JE PRUŽIO RUKU, KAO DA NEMA RASTANKA: Olivera Balašević do detalja opisala POSLEDNJI SUSRET s voljenim Đoletom!

Kultura -

Legendarni kantautor Đorđe Balašević, koji je preminuo 19. februara 2021. godine, iza sebe je ostavio brojne pesme i knjige, suprugu Oliveru, troje dece, unuke i brojne obožavaoce, prijatelje i porodicu.

Njegova i Oliverina ljubav mnogima je bila inspiracija, a dobro je poznato da su upravo njoj bili posvećeni neki od njegovih najlepših stihova.

Ona je sada progovorila o tome kako je izgledao život sa Đoletom, kao i to kako su izgledali trenuci kada su se raspravljali oko nečega.

Olivera Balašević
foto: Nemanja Nikolić

- Neke stihove je koristio kada bismo se mirili. Bilo je situacija kada se baš i ne bismo razumeli, kada bih ja pokušala da mu nešto objasnim, a on bi samo ćutao i posmatrao. I onda bih ga ja pitala: „Pa šta sad razmišljaš? Ti znači nećeš ni da se svađaš? Da, ti sad samo razmišljaš kako ćeš to posle napisati u pesmi. Znam kakav si. Za tebe je sve samo inspiracija“. Ja bih tada zaćutala, to bi potrajalo najduže možda dva dana - počela je Olivera.

Olivera Balašević
foto: Damir Dervišagić

- Sećam se jedne situacije, dolazi njegov pijanista kod nas, i nešto su njih dvojica bili tamo u sobi gde je klavir, nešto su svirali. I čujem ja da je to neka nova melodija. Ali ja ništa. Spremam ručak deci i on dolazi i kaže: "Oli, molim te, dođi samo nešto da čuješ". Naravno, ja na to ne odgovaram, leđima sam mu okrenuta. I onda, uvek na kraju izgovara šifru za koju zna da mi uvek njom otključava srce i resetuje sve moje odluke. Kaže: "Ajde, molim te, dođi samo nešto da poslušaš i da mi pomogneš, pa posle nastavi da se ljutiš". I ja bih sve odložila, pošla za njim, ali ne bih do kraja kapitulirala. Ne bih prešla prag dnevne sobe već bih se naslonila na dovratak, on se još ležernije nasloni na pijanino, pijanista svira uvodne note i on počinje: "Nema me više u tvojim molitvama, više me putem ne prate" (Prvi stihovi pesme "Bezdan"). Nije me uopšte pogledao kako sam ja reagovala, on je znao da mi je slomio srce. Potpuno je bio siguran - ispričala je Balaševićeva udovica.

Prisetila se i poslednjeg susreta sa suprugom, budući da je Đole poslednje dane života proveo u bolnici, na infektivnom odeljenju.

Olivera Balašević, Đorđe Balašević
foto: Marina Lopičić

- Nažalost, kada je bio primljen u bolnicu na infektivno odeljenje, nama nije bio dozvoljen pristup. Onda sam, obilazeći oko zgrade, naišla na jednu poznanicu i pitala sam je da li ona otprilike zna gde je njegova soba u kojoj leži. Zanimalo me je gde je prozor te njegove sobe. Ona mi je rekla da zna, da je Đoletova soba u prizmelju i da će me odvesti tamo. Odvela me je iza zgrade. Tada smo se videli. Samo je pružio ruku i pozdravio me na identičan način kao da nema rastanka, kao da nema ničega što bi me plašilo. Tu sam. Ja sam mu mahala i pokazivala da bude jak, da bude čvrst, i pozivala ga, kao što je on mene zvao da izađem iz Studenjaka. Verujem da je ostao jedan prozor preko koga komuniciramo i dan-danas - istakla je Olivera Balašević u emisiji „Agape“.

(Kurir.rs/ Nova)

Bonus video:

00:54

BALAŠEVIĆ MU OSTAVIO NEDOVRŠEN ZADATAK! Kiki Lesandrić nasledstvom OŽIVEO DUH PANONSKOG MORNARA: Tražio sam Đoletovu emociju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja