NAGRAĐENI NA POZORJU: Najbolja Uspavanka za Aleksiju Rajčić, režija Miloš Lolić, a glumice Danica Maksimović i Vanja Ejdus
Foto: Damir Dervišagić, Milan Maričić/ATAImages

dobitnici

NAGRAĐENI NA POZORJU: Najbolja Uspavanka za Aleksiju Rajčić, režija Miloš Lolić, a glumice Danica Maksimović i Vanja Ejdus

Kultura -

Sterijino pozorje, 68. po redu, završeno je trijumfom predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu, Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Pozorja, koja je odnela i Sterijinu nagradu za najbolji tekst drame i još tri priznanja, saopštio je žiri.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić
foto: Marijana Janković

- Veoma smo srećni, ponosni i zahvalni što je Narodno pozorište ove godine učestvovalo na Sterijinom pozorju sa čak dve predstave: "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića i "Deca" Milene Marković i Irene Popović, koja je otvorila festival. To je već po sebi veliki uspeh i potvrda da Drama nacionalnog tetra iz predstave u predstavu pomera granice i u promišljanju današnjeg pozorišta, društvenih fenomena kojima se bavi, ali i na planu vrhunske umetnosti glume, režije i svih segmenata teatra. "Aleksija" je posebno važna predstava jer je otvorila prostor mladim autorima da ostvare ovako velike rezultate. Ponosni smo na Đorđa Kosića, Juga Đorđevića i Vanju Ejdus i na ceo autorski i izvođački tim predstave - kaže za Kurir upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić.

Svetislav Bule Goncić
foto: Damir Dervišagić

Žiri su činili profesorka Ljiljana Pešikan Ljuštanović (predsednica), balerina i koreografkinja Ista Stepanov, teatrolog, pozorišni kritičar i profesor Ivan Medenica, pozorišni reditelj Jure Novak i glumac Valentin Vancel, a odgledali su od 26. maja osam predstava u takmičarskoj selekciji, u izboru Milivoja Mlađenovića.

Miloš Lolić, Danica Maksimović
foto: ATA images

Festival je pokazao da dominiraju velike pozorišne produkcije jer je nekoliko priznanja otišlo u ruke i Beogradskom dramskom pozorištu. Predstava "Yankee Rose" Slobodana Obradovića donela je nagrade Milošu Loliću za režiju, te za glumačko ostvarenje njegovoj majci Danici Maksimović, za muziku Neveni Glušici, za scenski govor Ljiljani Mrkić Popović i kostimografsko rešenje Marije Marković Milojev, a odnela je i Sterijinu nagradu iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najboljeg mladog glumca, kojim je proglašen Luka Grbić. Danica je osvojila priznanje za glumačku bravuru "Zoran Radmilović".

- Stvarno smo se mučili, ali kada mi je dobacio: "Danice, bravo", noge su mi se odsekle, nisam ni verovala da ću to doživeti. Znate, volim ga više od svega na svetu, i naravno umemo da se debelo zakačimo, ali je to uvek na kraju nežna, topla, priča puna ljubavi - ovako je Danica govorila uoči premijere.

Luka Grbić, Luka Grbic
foto: Damir Dervišagić

Sterijine nagrade za glumačka ostvarenja dobili su i Matija Rupel za ulogu u predstavi "52 herca" i Saša Krmpotić za ulogu u predstavi "Što na podu spavaš", prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji SNP, "Gavele" iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS. Predstava "52 herca" odnela je i Sterijinu nagradu za scenografsko ostvarenje i koautorstvo scenskog prostora (Urša Vidic), priznanje iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za mladu glumicu (Ivana Percan) i specijalnu Sterijinu nagradu za koherentnost i celovitost umetničkog ostvarenja, koja je dodeljena autorskoj ekipi i glumačkom ansamblu tog komada.

Egon Savin
foto: Dragan Kadić

Predstava domaćeg pozorišta "Što na podu spavaš" osvojila je i Sterijinu nagradu za scenski pokret (Amila Terzimehić) i za dramatizaciju (Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave). Novoustanovljena bijenalna nagrada za rediteljski opus "Dejan Mijač", koju dodeljuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje, pripala je Egonu Savinu.

Žiri publike: Najbolji Slovenci iz Nove Gorice

Publici se najviše svidela predstava "52 herca" Mojce Madon, SNG Nova Gorica po tekstu Tijane Grumić, a slede "Što na podu spavaš" (4,64), "Gospođica" (4,55), "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", "Deca i pokojnik" (4,02), "Yenkee Rose" (3,90), "Lepa Vida" (3,62), "Noć sa Aleksom" (3,45), "Tena - kronika jedne ljepote" (3,29) i "Noćna frajla" (3,08).

Kurir.rs

Bonus video:

00:30

Vanja Camović oduševila Ljubu Bandovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track