MATINE U ČAST DUBRAVKE UGREŠIĆ: Velika književnica napustila Hrvatsku zbog ANTIRATNIH STAVOVA, a život završila EUTANAZIJOM
Foto: YouTube/OU Outreach Video & Media Services

Narodna biblioteka Srbije

MATINE U ČAST DUBRAVKE UGREŠIĆ: Velika književnica napustila Hrvatsku zbog ANTIRATNIH STAVOVA, a život završila EUTANAZIJOM

Kultura -

Matine u čast istaknute književnice Dubravke Ugrešić održaće se u petak u atrijumu Narodne biblioteke Srbije. Program je posvećen osvrtu na njeno književno i esejističko stvaralaštvo, kao i na lepa prijateljstva i poznanstva sa spisateljicom.

Sećanje

Dubravka Ugrešić ostaće upamćena po izuzetnim pričama, romanima i esejima, kao i po poznavanju ruske avangarde, a njena dela prevedena su na više od dvadeset jezika.

Dubravka Ugrešić
foto: YouTube/TheNexusInstitute

Dobitnica je važnih književnih priznanja, među kojima je i Ninova nagrada, kojom je ovenčano delo "Forsiranje romana-reke", i međunarodne nagrade za književnost Neustadt. Autorka je brojnih knjiga, između ostalih i "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Baba Jaga je snijela jaje".

Zbog antiratnih stavova bila je primorana da napusti Hrvatsku 1993. godine. Pozicionirala se kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Teška bolest

Preminula je 17. marta u Amsterdamu, nakon borbe sa karcinomom. Kao državljanin Holandije imala je prava na eutanaziju (bezbolna smrt, namerno skraćivanje ljudskoga života kako bi se neizlečivom bolesniku skratile patnje) kojoj je pristupila.

Dubravka Ugrešić
foto: Judith Lockel

-Poslednjeg dana Dubravkina života, u njenoj sobi smo se okupili između deset i pola jedanaest pre podne. Najbliži Dubravkini prijatelji, ja i moja djeca. Nisam znao nikoga da je život završio eutanazijom. Sad znam: moja sestra Dubravka Ugrešić - rekao je njen brat Siniša Ugrešić za hrvatski nedeljnik Novosti.

Ovim povodom govoriće Vladimir Pištalo, Žarka Svirčev i Tihomir Brajović, a putem video-uključenja prisutnima će se obratiti Vesna Goldsvorti i Elen Elijas Bursać. Ulaz je besplatan.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track