ZBOG LJUBAVI ZAVRŠIO NA GOLOM OTOKU! Buran život Šabana Bajramovića: Neka dođe moja Micka u Englesku, ako umrem da me odvede u Niš
Foto: Dragana Udovičić

SEĆANJE

ZBOG LJUBAVI ZAVRŠIO NA GOLOM OTOKU! Buran život Šabana Bajramovića: Neka dođe moja Micka u Englesku, ako umrem da me odvede u Niš

Kultura -

Petnaestogodišnjica smrti kralja romske muzike Šabana Bajramovića obeležena je koncertnim programom sinoć u sali Niškog kulturnog centra. Bajramović je preminuo 8. juna 2008. godine od srčanog udara, a za sobom je ostavio preko 700 autorskih pesama, među kojima se mnoge i danas pevaju.

U dirljivoj atmosferi nastupio je nekada veoma poznati bend u Srbiji Lutajuća srca, uz solistkinju Spomenku Krstić Đokić, grupa Gracija i Šabanove Crne mambe, danas predvođene Nebojšom Saitovićem Saitom.

Zagonetna ličnost

Muharem Muja Alijević, Šaban Bajramović
foto: Marko Smilković

Muharem Muja Alijević, predsednik Udruženja muzičara Srbije, dodelio je tom prilikom Nebojši Saitoviću priznanje za negovanje sećanja na Šabana Bajramovića, jer tradicionalno već godinama organizuje festival Me sem Šaban u Nišu, gde se interpretiraju pesme omiljenog pevača nekadašnje prve dame Indije Indire Gandi.

Muharem Alijević snimio je prve pesme sa Šabanom Bajramovićem u Radio Nišu, bio vođa orkestra koji je pratio kralja romske muzike, pa se i ovog puta prisetio tih dana.

Šaban Bajramović
foto: Dragana Udovičić

- Šaban je bio izuzetno zagonetna ličnost. Prvu ploču snimili smo zajedno, pratio sam ga sa svojim orkestrom. Radio Niš je tada imao kapacitete, odličnog tonca, pokojnog Laleta Markovića Copajku. Kad je izašla ta prva ploča gde sam ja bio i aranžer i kompozitor jednog dela, bila je to revolucija jer do tada romsku muziku niko nije na taj način i tako emotivno pevao. Prodato je na hiljade primeraka - rekao je Alijević.

Vredan ugovor

Muharem Muja Alijević, Šaban Bajramović
foto: Marko Smilković

Malo je ko do ove večeri znao ono što je Alijević otkrio, a to je da je u početku Šaban bio izuzetno omiljen u pabovima Engleske, pa i cele Velike Britanije.

- Pevao je u restoranu tada davno kod Joce i Nene. Samo sam onako svratio da se vidimo kad mi je prišla jedna gospođa i rekla da bih ja kao predstavnik udruženja trebalo da potpišem sertifikat kako bi Šaban nastupao u engleskim pabovima. Predstavila se kao menadžerka, video sam - ozbiljna gospođa, a iako sam bio malo zbunjen, nekako smo se dogovorili. Šaban je s njom potpisao ugovor, a ja sertifikat, tako da je duže nastupao u pabovima širom Engleske.

Muharem Muja Alijević, Šaban Bajramović
foto: Marko Smilković

Nakon nekog vremena pozvao me je i tražio da mu pošaljem iz Niša ženu Micku (supruga Milica Bajramović, prim. aut.). Rekao sam da hoću i pitao šta će ti ona, čoveče. Kazao je: "Ovde ima mnogo posla, pa kad umrem, da ima neko da me dovede u Niš" - sa osmehom se setio Alijević.

Dezerter zbog ljubavi

Inače, Šaban je imao vrlo buran život. Bio je na Golom otoku, i to zbog dezerterstva iz vojske, a dezertirao je zbog ljubavi prema jednoj devojci, ne iz političkih razloga. Mnogi tvrde da je tamo počeo da peva, pa čak i da mu je prvi instrument u tom kazamatu bio kontrabas.

šaban Bajramović
foto: Printskrin

Prvu ploču snimio je 1964. godine, nakon čega je do smrti snimio još 20 ploča i desetak singlova. Mnoge poznate pesme nekada je tek tako prodavao muzičarima, pa je njegov muzički opus fascinantan. Magazin Tajm ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu.

(Kurir.rs /Marko Smiljković)

Bonus video:

01:40

BREGOVIĆU NA NIŠVILU NAGRADU URUČILA UNUKA ŠABANA BAJRAMOVIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track