ODLAZAK KNJIŽEVNIKA KORMAKA MAKARTIJA: Srbi obožavaju jedan njegov pozorišni komad koji se igra na kartu više od 2015. godine
Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Sećanje

ODLAZAK KNJIŽEVNIKA KORMAKA MAKARTIJA: Srbi obožavaju jedan njegov pozorišni komad koji se igra na kartu više od 2015. godine

Kultura -

Pisac Kormak Makarti, dobitnik Pulicerove nagrade, po čijim romanima je snimljeno nekoliko filmova, preminuo je u 89. godini, u svom domu, saopštio je njegov izdavač. Makartijevi romani stekli su veliku slavu prepoznatljivim stilom pisanja, u njima je prikazivao surovu stvarnost života na američkim granicama i postapokaliptične svetove. I pored svetske slave, Makarti je bio izuzetno povučen, retko je davao intervjue, a još ređe se pojavljivao na ceremonijama i festivalima.

Kormak Makarti
foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Književnik je svoj prvi roman "Čuvar voćnjaka" objavio 1965, a veliku slavu stekao je 1992. godine, kad je njegovo delo "Svi ti lepi konji" nagrađeno američkom Nacionalnom književnom nagradom. Njegov postapokaliptični roman "Put" doneo mu je i prestižnu Pulicerovu nagradu. Zahvaljujući prepoznatljivom stilu pisanja, nekoliko njegovih dela je ekranizovano, a po romanu "Nema zemlje za starce" braća Koen snimila su film koji je osvojio četiri Oskara. Ekranizovana su i dela "Put", "Svi ti lepi konji" i "Božje dete".

Predstava Voz
foto: Nemanja Pančić

Po njegovom tekstu nastala je čuvena predstava "Voz", koju godinama igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović u Zvezdara teatru. Odigrana je u maju 200. put, a premijeru je imala u oktobra 2015. godine. I dalje se za nju traži karta više.

Makarti se tri puta ženio, ali je svaki od brakova završen razvodom. Iza sebe je ostavio dva sina: Kalena i Džona Frensisa Makartija.

Kurir.rs

Bonus video:

05:00

ZAŠTO JE DONEŠENA ODLUKA DA SE PLAĆA PROVIZIJA PRILIKOM PLAĆANJA RAČUNA ZA INFOSTAN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track