BIĆE MI NEOBIČNO DA NE VIDIM MOG PRIJATELJA TASOVCA: Zubin Mehta pred Gala nastup u Beogradu povodom 100. rođendana FILHARMONIJE
Foto: Marko Đoković

počelo je slavlje

BIĆE MI NEOBIČNO DA NE VIDIM MOG PRIJATELJA TASOVCA: Zubin Mehta pred Gala nastup u Beogradu povodom 100. rođendana FILHARMONIJE

Kultura -

Povodom velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Beogradski nastup ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Aleksandar Vučić, Zubin Mehta
foto: FoNet/Kabinet predsednika Srbije/Slobodan Miljević

- Bila mi je velika želja da sa Beogradskom filharmonijom obiđem zemlje regiona jer smo zajedno bili u Dubrovniku 2011. godine, a prilikom poslednje posete Beogradu 2021. predložio sam tu ideju predsedniku Vučiću, da idemo u južniji deo regiona i on je tu ideju odmah podržao. Smatram inicijativu Otvorenog Balkana veoma važnom, a kroz jezik muzike koji ima veliku snagu treba uvek da nastojimo da gradimo mostove između nas. Drago mi je da u tome mogu da doprinesem koncertima koje ću održati sa Filharmonijom u Tirani u kojoj nikad nisam bio, kao i da se vratim u Skoplje gde sam dirigovao odmah nakon zemljotresa 1963. godine - izjavio je maestro Mehta.

Zubin Mehta
foto: Marko Đoković

Na programu sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i „Fantastične simfonije“ Hektora Berlioza. Nakon Gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Uoči svog dolaska čuveni maestro Mehta kaže:

- Veoma se radujem ponovnom susretu sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom sa kojim delim dugotrajne uspomene. U živom sećanju mi je prvi nastup sa ovim orkestrom davne 1958. godine, a prilikom svakog narednog zajedničkog koncerta susretao sam sve bolji i bolji ansambl. Pre dve godine kada smo nastupali zajedno, bio sam zadivljen nivoom orkestra koji zaslužuje svaku moguću podršku. Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej i ponosan sam što ga obeležavamo zajedno, 20. juna na Kolarcu.

Redovi, Zubin Mehta
foto: promo/ Beogradska filharmonija

Svi mi volimo tu salu, ali Filharmonija već dugo sanja svoju novu Koncertnu dvoranu koju je zaslužila da bi dostigla nove visine u drugom veku postojanja. Izuzetno me veseli činjenica da je detaljni projekat za novu zgradu u finalnoj fazi i želja mi je da novu Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije što pre otvorimo zajedno. Koncert povodom filharmonijske stogodišnjice je moj 11 nastup sa orkestrom i biće mi veoma neobično da ne vidim mog velikog prijatelja Ivana Tasovca pored sebe.

Beogradska Filharmonija
foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom, doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Beogradskoj filharmoniji pomogao je mnogo puta, od nabavke instrumenata do podrške prve američke turneje uvek hvaleći napredak i kvalitet orkestra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track