SNIMA SE NOVI FILM "RUSKI KONZUL": Laušević i Dugalić u novoj ekranizaciji romana Vuka Draškovića
Foto: Goran Đukanović

prve fotografije

SNIMA SE NOVI FILM "RUSKI KONZUL": Laušević i Dugalić u novoj ekranizaciji romana Vuka Draškovića

Kultura -

Nakon što je još 1999. godine roman Vuka Draškovića "Nož" pretočio u igrano ostvarenje, reditelj Miroslav Lekić počeo je 15. maja snimanje filma "Ruski konzul", takođe po delu ovog pisca.

Miroslav Lekić
foto: Petar Aleksić

Ekranizacija ove istorijske drame trebalo bi, prema planu, da traje do 13. jula na lokacijama u Beogradu, Mladenovcu i Požarevcu. U glavnim ulogama našli su se Nebojša Dugalić i Žarko Laušević, produkciju potpisuju kuće "Visionteam" i Telekom, a premijera je planirana za početak 2024. godine.

U "Ruskom konzulu" glume i Paulina Manov, Konstantin Fidanov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci i drugi. Iako je ovo sedmi igrani Lekićev film, reč je o njegovoj petoj saradnji s Lauševićem, koju je pre ovog ostvarenja krunisao serijom "Državni službenik".

Enver Petrovci
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Filmski centar Srbije je projekat za film "Ruski konzul" podržao krajem 2018. godine, na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a u obrazloženju komisije stoji:

- Projekat je zasnovan na istoimenoj knjizi Vuka Draškovića, koja je nastavak romana "Nož" i bavi se složenom temom srpsko-albanskih odnosa... Uzimajući u obzir i dalje veoma aktuelnu problematiku u vezi s Kosovom i Metohijom, komisija smatra da bi realizacija ovog projekta bila značajna ne samo kao filmsko delo već i kao pomoć u razumevanju složenih srpsko-albanskih odnosa kroz priču u kojoj su vešto izbegnuta opšta mesta i stereotipi, kao i jednostavna podela na dobre i loše.

Kurir.rs

Bonus video:

01:55

DŽEJEV FILM ZATVORIĆE OVAJ KONCERT! Kum čuvenog pevača otkrio: Tada je 30.000 ljudi umalo SRUŠILO SAJAM, IMA SVE ZABELEŽENO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track