PROSLAVIĆU ROĐENDAN NA SCENI: Vaja Dujović završava sezonu premijerom "Milenijuma u Beogradu", a imao samo DVE ŽELJE
Foto: Nebojša Babić

INTERVJU

PROSLAVIĆU ROĐENDAN NA SCENI: Vaja Dujović završava sezonu premijerom "Milenijuma u Beogradu", a imao samo DVE ŽELJE

Kultura -

Roman Vladimira Pištala oživeo je i kao predstava "Milenijum u Beogradu", u režiji Marka Čelebića, na ovogodišnjem Belefu, a od jeseni gledaćemo ga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. "Milenijum" je hronika jednog vremena ispričana očima grada, čudesnog, prosanjanog i prokletog, dok generaciju mladih koja ga predstavlja i liči na njega pratimo uz grupu petoro najboljih prijatelja. Tokom društvenih promena u periodu prelaska iz komunizma u socijalizam i raspada Jugoslavije, njihovi stubovi sveta se urušavaju, a ideali počinju da blede.

Vaja Dujović
foto: Nenad Kostić

Na prvoj reprizi sutra s publikom rođendan će proslaviti i glumica Vaja Dujović, koja igra istoričarku umetnosti Zoru Stefanović, što je bio jedan i od povoda za razgovor za Kurir.

Sezonu završavate premijerom predstave "Milenijum u Beogradu", ali slavite rođendan. Ima li kod više treme ili uzbuđenja od susreta s publikom?

- Proslaviću rođendan na sceni. Nije mi prvi put da ga proslavljam radno. Bila sam ranijih godina na nekim letnjim festivalima i snimanjima, a ovo će biti prvi put da ću u Beogradu podeliti tu rođendansku euforiju s publikom i kolegama na sceni. Ima treme i nekog pozitivnog uzbuđenja od susreta s publikom. Kad radite predstavu, iscrpite nekako sve svoje resurse, najbitnije je da se desi premijera i da čujete reakcije ljudi.

Kakve rođendanske želje imate?

- Moje želje su zdravlje i, naravno, da budemo svi nasmejani, mislim na sebe i ljude oko sebe. Nisu laka vremena, i to nam je svima potrebno.

Igrate istoričarku umetnosti Zoru Stefanović. Šta vam je bilo najizazovnije u ovoj ulozi?

- Zora je bila borac za pravdu i svako od nas u tome može prepoznati. Kod nje je to i njena primarna crta. Izazov mi je bio da je ne donesem patetično. Ona je bila jedan veliki romantik.

Kako biste nam opisali junake ovog komada?

- Junaci ovog komada su kao Beograd. Svako od njih je jedna građevina i skulptura. Gradili su se i menjali. U svakom od ovih junaka ćete se prepoznati.

Vladimir Pištalo
foto: ATA images

Pištalo piše o generaciji koja je stasala i postala punoletna u trenutku kada je preminuo Josip Broz Tito. Kakvo vi imate sećanje na Jugoslaviju i Tita, ali i na raspad te države?

- Imam sećanje na Jugoslaviju i Tita iz porodice. Bile su to lepe priče i neko bezbrižnije vreme, nije bilo istinito. Više je zamišljam kao bajku nego što imam sećanje. Volela bih da sam živela malo više u osamdesetima. Mene te godine veže za tu zemlju kroz muziku i kulturu. Raspad te države je govorio o tim stubovima, a mislim da je ovo tema za malo veći intervju.

Vaja Dujović
foto: Đorđe Bajić

Završeno je prikazivanje serije "Nemirni", u kojoj tumačite lik Bojane Paligorić. Da li ste zadovoljni?

- Zadovoljna sam prijemom serije "Nemirni" kod publike. Dobila sam veoma dobre komentare za ulogu od svojih prijatelja. Drago mi je da se sve što smo zamislili i videlo na ekranu.

Iigrali ste tajnog agenta - u seriji "Državni službenik". Kada kreće snimanje četvrtog dela?

- Ne znamo još tačan datum. Snimanje četvrtog dela "Državnog službenika" s nestrpljenjem očekujemo i publika i mi.

Kako ćete provesti ovo leto, radno ili ćete stići da odete na odmor?

- Leto ću provesti na odmoru. Neće mi biti radno. Ne znam gde ću da putujem. Prepustiću to sve nekoj improvizaciji.

Kurir.rs

Bonus video:

03:32

NOVA LJUBAV NA POMOLU? Milan Marić SMUVAO koleginicu sa kojom glumi u popularnoj seriji? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track