BORIO SE DO KRAJA ŠIREĆI OKO SEBE BLAGOST I DOBROTU, LJUBAV I HUMOR: Dirljiva poruka kolega Srđana Koljevića s kojima je radio
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

dirljivo

BORIO SE DO KRAJA ŠIREĆI OKO SEBE BLAGOST I DOBROTU, LJUBAV I HUMOR: Dirljiva poruka kolega Srđana Koljevića s kojima je radio

Kultura -

Noćas, 8.jula, napustio nas je voljeni i poštovani kolega, redovni profesor, scenarista i reditelj Srđan Koljević, nakon dugotrajne borbe sa opakom bolešću, ovako počinje poruka njegovih kolega sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Srđan Koljević
foto: ATA images

"Borio se do kraja, gospodstveno i čojstveno, oko sebe šireći blagost i dobrotu, ljubav i svoj prepoznatljivi humor.

Do kraja je bio umetnik, profesor, ljudski i profesionalni uzor i dobar drug.

Bio je neprikosnoveni, nenametljivi, autentičan autoritet svima nama i našim studentima koji su imali sreću da rade sa njim.

Iza njega je ostalo njegovo delo, igrani filmovi za koje je radio scenarija i koje je režirao, filmovi koji su oplemenjivali i inspirisali generacije u svetu koji priča našim jezikom. Bio je nagrađivan i poštovan u evropskoj kinematografiji.

Mentor i uzor

Iza njega su ostali i radovi njegovih studenata, kojima je bio mentor i uzor.

Ostala je i ćerka Katarina Koljević, naša koleginica rediteljka i mala ćerka Milica.

Ostalo je mnogo iza njega, retko dostojnog profesora, kolege i umetnika, a mi smo tužni što ga više nema.

I ponosni što smo delili vreme sa njim".

Srđan Koljević
foto: Zorana Jevtić

Potpisao je kao autor 19 scenarija, po svojim pričama sam je i režirao tri igrana filma i jednu TV seriju. Kao scenarista, debitovao je 1993. godine s filmom "Kaži zašto me ostavi" Olega Novkovića, a kao reditelj sa "Sivim kamion crvene boje" 2004. godine, koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada.

Do samog kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao. Prošle godine nagrađen je na Festivalu filmskog scenarija Zlatnim perom Gordana Mihića. Za sobom ostavlja dve ćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu. Datum, mesto i vreme sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Kurir.rs

Bonus video:

00:30

SNIMAK NJEGOVE POSLEDNJE BORBE OBIŠAO JE PLANETU: Preminuo bokser koji se dezorjentisan teturao po ringu i UDARAO U PRAZNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track