MIKA ANTIĆ JE NOVOSADSKOM GLUMCU OVO OSTAVIO U AMANET! Već 40 godina čuva uspomenu na njega: "Ostavio mi je više nego rođeni deda"
Foto: Saša Urošev

emotivna Sećanja

MIKA ANTIĆ JE NOVOSADSKOM GLUMCU OVO OSTAVIO U AMANET! Već 40 godina čuva uspomenu na njega: "Ostavio mi je više nego rođeni deda"

Kultura -

Miodrag Petrović, glumac novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, već skoro četiri decenije ne propušta Memorijal "Miroslav Antić". Setno druženje Miki u čast uvek započinje na isti način - recitovanjem njegove "Besmrtne pesme". U razgovoru za Kurir Petrović potvrđuje da je stihove "Besmrtne pesme" govorio i na sahrani velikog pesnika, novinara, slikara, filmskog reditelja i boema. Njega je prvog i upoznao u Novom Sadu:

Miodrag Petrović
foto: Saša Urošev

- Imao sam tada 20 godina i već dobro znao ko je Miroslav Mika Antić. Novosađani su mi objasnili gde stanuje. Našao sam ga na Petrovaradinskoj tvrđavi. Predstavio sam se gotovo šapatom i pojasnio da sam prvi put u Novom Sadu i da nikog ne poznajem - prisetio se Petrović i ispričao šta se potom desilo:

- Mika je klečao nam jednom slikom. Obratio mi se i rekao: "E, baš dobro da si došao, drži ovo. Šta kažeš, da li smo ovo dobro uradili?" - upitao me je nakon što sam mu pomogao. Klimao sam glavom. Ponudio me je pićem, a ja zatražio kafu. Popili smo kafu, ali i po vinjak. Razgovarali smo tri sata. Mika je više pričao, a ja slušao. Nakon nekog vremena zaputio sam se kući i srećan i nesrećan. Srećan što sam bio sa tim čovekom, koji mi je pročitao kao bukvar - kazao je Petrović i naglasio da je već skoro 40 godina u njegovoj službi:

Miodrag Petrović
foto: Saša Urošev

- Često kažem da mi je on više ostavio nego moj deda. Mika mi je ostavio svoju poeziju - naveo je Petrović i opisao gde ga je zatekla vest o njegovoj smrti.

- Nisam te večeri gledao dnevnik. Verovatno su već javili tužnu vest. Dok sam se spremao na počinak, na televiziji sam ugledao emisiju o Miki. Skočio sam iz kreveta i rekao ženi: "Umro je Mika Antić!" Zapanjeno me je pogledala i upitala šta to pričam. Spremio sam se i otišao u kafanu. Svirao je Lepi Jovica. Naručih da mi sviraju "Piravelo Mile plišani šeširi", ali bez pevanja. Svirao je Lepi Jovica dok nisam popio tri piva - prisetio se Petrović te tople večeri 24. juna sada već daleke 1986. godine, pa nastavio:

Miroslav Mika Antić, Mika Antić
foto: Promo, RTV

- Naša poznata televizijska rediteljka Vera Crvenčanin radila je tada emisiju od Mikinih pesama. Bila je tu jedna grupa glumaca. Odvojila je jednu manju, u kojoj sam bio i ja. Dobro se sećam da je rekla da ćemo snimati nešto o čemu ne smemo nikome da pričamo. Otkrila nam je da snimamo emisiju kako bi televizija bila spremna i imala šta da emituje u slučaju da Mika premine - kazao je Petrović.

Vuk Karadžić, Vuk Stefanović Karadžić
foto: Profimedia

Igram i Vuka Karadžića

Miodraga Petrovića ćemo ovog leta moći da gledamo na Novom tvrđava festivalu.

- Vida Ognjenović je napisala dramu o Milici Stojadinović Srpkinji, a meni namenila ulogu Vuka Karadžića. Kad sam je upitao šta ćemo sa maskom, odgovorila je da će biti dovoljno da se jedno vreme ne šišam i da pustim brkove. Predstavu ćemo odigrati 25. avgusta u Čortanovcima, inače je na repertoaru SNP - naveo je Petrović.

Kurir.rs/ Saša Urošev

Bonus video:

02:15

SAMO RETKI ZNAJU ZA ZEKU BULJUBAŠA: U bici 17 dana hrabro zadržavao pet puta brojnije Turke (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track