ČEŠKO DRŽAVLJANSTVO POVRATIO JE PRE SAMO 4 GODINE: Milan Kundera retko je davao intervjue, a ovo je bio RAZLOG za tu ODLUKU
Foto: Gallimard / ČTK / Profimedia

Odlazak velikog češkog pisca

ČEŠKO DRŽAVLJANSTVO POVRATIO JE PRE SAMO 4 GODINE: Milan Kundera retko je davao intervjue, a ovo je bio RAZLOG za tu ODLUKU

Kultura -

Književnik Milan Kundera, autor kultnih romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i "Knjiga smeha i zaborava", preminuo je u 94. godini, preneli su jutros svi svetski mediji.

Milan Kundera
foto: Gallimard / ČTK / Profimedia

Romanopisac, dramaturg, pesnik i esejista postao je najznačajniji češki pisac u drugoj polovini 20. veka, stekavši svetsku slavu, a bio je veoma čitan i omiljen i u Srbiji.

- Nažalost, mogu da potvrdim da je Kundera preminuo u utorak, 11. jula, nakon duže bolesti - kazala je Ana Mrazova, portparolka Biblioteke "Milan Kundera" u njegovom rodnom Brnu.

Rođen je 1. aprila 1929. godine u drugom po veličini gradu u Češkoj, u porodici srednje klase. Njegov otac Ludvíg, svojevremeno učenik kompozitora Leoša Janačeka, bio je češki muzikolog i pijanista, a bio je i na čelu Janačekove muzičke akademije u Brnu. Kundera je naučio da svira klavir od oca i kasnije je otišao na studije muzikologije i kompozicije. Muzikološki uticaji i referencije brojni su u njegovom književnom opusu. Kundera je, takođe, u Pragu studirao književnost i estetiku, a nakon dva semestra je prešao na prašku filmsku akademiju, gde je slušao predavanja iz režije i scenarija. Nakon što je godine 1952. diplomirao, tamo je počeo da predaje svetsku književnost.

Milan Kundera
foto: Gallimard / ČTK / Profimedia

Pisao je pesme i kratke priče pre nego što je njegov prvi roman "Šala" objavljen 1967. Godine 1975. emigrirao je u Francusku, nakon što je bio izopšten zbog kritikovanja sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. Komunističke vlasti zabranile su njegove knjige i oduzele mu državljanstvo nakon što je u Francuskoj objavio "Knjigu smeha i zaborava" 1979, u kojoj tadašnjeg čehoslovačkog predsednika Gustava Huska naziva "predsednikom zaborava".

Najpoznatiji je po svom romanu "Nepodnošljiva lakoća postojanja", koji je postao svetski bestseler nakon što je objavljen 1984. godine, a priča o paru Tomašu i Terezi, usred sovjetskog obračuna i Praškog proleća 1968, četiri godine nakon objavljivanja adaptirana je za film.

Češko državljanstvo povratio je pre samo četiri godine. Retko je davao intervjue, verujući da pisci treba da govore kroz svoja dela.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

Aleksandra Balmazović odala počast Srđanu Koljeviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track