SKANDAL! KUĆU IVE ANDRIĆA NIKO NE MOŽE DA POSETI: Kurir obišao Višegrad i dom gde je odrastao NOBELOVAC, a evo U ČEMU JE PROBLEM
Foto: Profimedia/ AFP, Ljiljana Stanišić

reportaža

SKANDAL! KUĆU IVE ANDRIĆA NIKO NE MOŽE DA POSETI: Kurir obišao Višegrad i dom gde je odrastao NOBELOVAC, a evo U ČEMU JE PROBLEM

Kultura -

Skromna kuća na levoj obali reke Drine, nedaleko od višegradske ćuprije, bila je dom našeg nobelovca Ive Andrića.

Književnik je rođen 9. ili 10. oktobra 1892. godine u Docu pored Travnika, za vreme austrougarske okupacije. Kao dvogodišnji dečak ostao je bez oca, nakon čega se s majkom Katarinom Andrić preselio u Višegrad. Odrastao je uz puno ljubavi i pažnje koju su mu u novom domu, pored majke pružili i Ivan i Ana Matkovščik (teča i tetka), nakon čije smrti je nasledio kuću.

Prodata za 180.000 dinara

Ivo Andrić
foto: Youtube Printscreen

Piščev ponovni susret s gradom svog detinjstva bio je 1953. godine, a po Višegradu se i danas priča o tome kako ga je na železničkoj stanici dočekao ceo grad. To je bila Andrićeva prva poseta Višegradu nakon Drugog svetskog rata. Tom prilikom posetio je značajne društvene i kulturne institucije, ali ne i kuću u kojoj je proveo detinjstvo. Kuća koju je on poklonio gradu već je bila prodata i u privatnom vlasništvu jedne višegradske porodice i nije otvorena za posete.

Opština Višegrad je kuću odmah nakon što ju je nobelovac donirao prodala i dobijeni novac - 180.000 dinara - uložila u izgradnju Doma kulture u Višegradu, pisali su ranije mediji. Pisac, koliko je poznato, nikada javno nije govorio o tome. Nakon smrti nobelovca 13. marta 1975. godine, Višegrađani su pokušali da isprave grešku, nastojeći da otkupe njegovu kuću od porodice, međutim, porodica je odbila da je proda.

Ivo Andrić
foto: Kurir

U čast veka od rođenja, 1992. godine, opština Višegrad je pomenutu kuću predala kulturnim stvaraocima, koji su u njoj punih deset godina održavali izložbe, škole slikanja, promocije knjiga, književne večeri i druge sadržaje. Međutim, primenom imovinskih zakona 2002. godine kuća je vraćena porodici i danas je u njihovom vlasništvu, potvrdili su iz opštine.

Ekipa Kurira prošetala je Višegradom i obišla dom našeg nobelovca, na čijem ulazu od 1976. godine stoji natpis: "U ovoj kući djetinjstvo je proveo Ivo Andrić". Veliku pažnju privuklo je poštansko sanduče puno pisama, ali i računa. Upitali smo prolaznike ko danas živi u toj kući.

Ivo Andrić, Ljiljana Stanišić
foto: Kurir

- Ta kuća je nacionalno blago našeg kraja. Uvek je zatvorena, ali ima ko brine o njoj. Ne bih otkrivao detalje iz poštovanja, ali pisma stižu, to je tačno. Verujte mi da Ivo, iako skoro pet punih decenija nije sa nama maltene svake nedelje dobija pisma na ovu adresu. Neverovatno ali istinito. Možete da pogledate - rekao nam je ljubazni meštanin.

Tako je i bilo. Poštovalac lika i dela našeg velikana poslao je kratku poruku.

Ivo Andrić
foto: Kurir

- Ivo Andrić, volim te! Hvala - navedeno je na razglednici, koju je 13. 7. 2023. poslao izvesni Franlesko Ventura, s jasno naznačenim primaocem - Ivom Andrićem.

Pokušali smo da porazgovaramo s ljudima koji vode brigu o Andrićevoj kući, međutim, meštani su nam otkrili da je porodica na odmoru.

Ćuprija najveća atrakcija

Uputili smo se ka mostu koji je podigao Mehmed-paša Sokolović, u neposrednoj blizini kuće, o kome je Andrić pisao u romanu "Na Drini ćuprija". Na mostu su bili turisti iz svih krajeva sveta: Kine, Austrije, Nemačke, Francuske, Srbije. Nataša Sidorov, profesorka iz Rusije, turistički je došla u Višegrad:

- Tu sam s porodicom. Za vašeg nobelovca znam još iz škole. Dosta sam učila o njemu i čitala književna dela. Prošla sam i ulicom Ive Andrića, videla sam gde mu je kuća. Žao mi je što je ne pretvore u muzej - ispričala je Nataša.

Višegrad
foto: Beta Dragan Karadarevic

U neposrednoj blizini nalazi se i spomen-učionica Andrića, u zgradi poslovnog fakulteta, gde je slavni pisac završio školu. Stara osnovna škola priča priču iz 19. veka, a posetiocima donosi autentičnu postavku tadašnje učionice, kao i Andrićeve fotografije iz Višegrada.

1 / 10 Foto: Kurir/Z.G.

U knjizi utisaka iz spomen-sobe piše: "Silna će voda plahovitom Drinom proći ispod ćuprije, a Višegrađani se neće moći odužiti svom Andriću, koji je ime ovog grada i njegove okoline urezao u kamen neprolaznosti i večnosti."

(Kurirs.rs / Ljiljana Stanišić)

Bonus video:

03:05

NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track