DARA IZ ŽIKINE DINASTIJE NIJE IMALA DECE, A NJEGA JE VOLELA KAO SINA! Mladi glumac ostavio emotivnu poruku na njen ROĐENDAN
Foto: Damir Dervišagić, Printscreen

Sećanje

DARA IZ ŽIKINE DINASTIJE NIJE IMALA DECE, A NJEGA JE VOLELA KAO SINA! Mladi glumac ostavio emotivnu poruku na njen ROĐENDAN

Kultura -

Sjajna pozorišna i filmska glumica Darinka Dara Čalenić rođena je na današnji dan 1934. godine.

Najpoznatija je po ulozi Dare Pavlović u serijalu "Žikina dinastija" i čuvenoj rečenici: "Ljubi ga majka", a osim toga glumila je u više od 60 filmova i serija!

Vladimir Petrić, Vladimir Vlada Petrić
foto: Damir Dervišagić

Preminula je 12. marta 2021. u 87. godini. Sahranjena je u krugu porodice u Novom Sadu, a posthumno je odlikovana povodom Dana državnosti Srbije.

Dara je bila supruga čuvenog teoretičara filma Vlade Petrića. Poznati par nije imao svoje dece, a jednom mladog glumca posebno su voleli. Prenosimo vam svedočenje Vladana Čalije o njihovom prijateljstvu.

"Na današnji dan, 1934. godine, rodjena je velika Dara Čalenić. I obogatila moj život. Vlada Petrić, njen suprug, ispričao mi je kako ju je upoznao. On je, naime, za novine napisao pozorišnu kritiku - Dara Čalenić je bila dobra, a najbolja kad su se videle njene gole noge. Dara je htela da vidi čoveka koji tako "lupa". I smejali bismo se. Grohotom.

Vladan Ćalija, Dara Čalenić
foto: Privatna Arhiva

Pozorišnu školu upisala je u Novom Sadu kod Rakitina koji je nije baš voleo, nije mu bila mezimica. Često se sudarala sa profesorima, da bi je na kraju izbacili iz škole zbog Mirjane Kodžić koja joj je predavala, zbog grubosti, lenjosti, "lošeg ponašanja".

To je nije sprečilo da postane velika.

Vlada je u to vreme bio asistent na beogradskoj Pozorišnoj akademiji i vodio klasu sa Jocom Kulundžićem. U toj klasi su bili: Bata Živojinović, Ruža Sokić, Nikola Simić, Rada Đuričin, Radmila Andrić (koju je obožavao i govorio da je bila najbolja na klasi), Tori Janković, Aca Aleksov.

Dara Čalenić, Vladimir Petrić

Jedanput mi je rekao: "Dara i ja te volimo kao svoje dete."

Ne počivaju zajedno, ali verujem da su im se duše srele.

Daro, neka ti je srećan rođendan negde gore! U visinama! Volim te", napisao je mladi glumac.

Kurir.rs

Bonus video:

00:52

ŽIKINA DINASTIJA INSPIRISANA PEČENJEM?! Unuka tvorca legendarne komedije obelodanila u emisiji Pusti brigu NIKAKO NE PROPUSTITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track