ZA SNIMANJE OVOG SRPSKOG FILMA POTROŠENO JE 5.000.000 EVRA: Imao je 9 puta manje gledalaca od ZONE, a serija nikad nije prikazana
Foto: Rts Printscreen

Ovo možda niste znali

ZA SNIMANJE OVOG SRPSKOG FILMA POTROŠENO JE 5.000.000 EVRA: Imao je 9 puta manje gledalaca od ZONE, a serija nikad nije prikazana

Kultura -

Film "Zona Zamfirova" Zdravka Šotre najgledaniji je srpski film u istoriji bioskopskog prikazivanja, sa 1.080.857 gledalaca, podatak je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Film Toma
foto: Aleksandar Letić

Na listi najgledanijih drugo mesto pripalo je filmu "Toma" Dragana Bjelogrlića, treći su "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojević, četvrti "Južni vetar" Miloša Avramovića, dok je peto mesto pripalo opet Šotri sa "Ivkovom slavom".

Sveti Georgije
foto: Printskrin / You Tube

Budžeti filmova u Srbiji su poslovna tajna. Ipak, veruje se da je najviše novca i gotovo pet miliona evra potrošeno na snimanje istorijskog spektakla "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića. On je u 2009. godini bio najgledanije domaće ostvarenje u srpskim bioskopima, a za 39 nedelja, koliko je prikazivan, videlo ga je 125.019 ljudi, pokazuju podaci distributerske kuće "Tak". Za njegovo snimanje potrošen je novca kao za tri srpska filma. Snimana i serija koju nikad nismo videli.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Impozantan budžet od tri miliona evra imala je i "Dara iz Jasenovca". Ista sudbina kao i "Aždahu" zadesila je i reditelja Aleksandra Sašu Petrovića, koji se više od deset godina borio i skupljao sredstva da na film prenese ono što je smatrao svojom autorskom misijom - "Seobe" Miloša Crnjanskog.

Seobe
foto: Fest promo

Prvi deo rađen je u jugoslovensko-francuskoj koprodukciji. Ometan sa svih strana, Petrović je „Seobe“ završio 1989, da bi ih gledaoci videli tek 1994. RTS je tada pomogao s delom novca, ali je smrt reditelja prekinula montažu. I pokojni Dragan Nikolić ostao je tužan što ovaj projekat, u koji je uložio celog sebe, nije ispunio njegova očekivanja, a odbio je tada i Emira Kusturicu. RTS je u aprilu 1994. prikazao dve završene epizode serije (po prvoj knjizi romana), koja je trebalo da ima osam nastavaka. Ostalo je nesnimljeno oko 35 odsto materijala za šest preostalih epizoda.

Kurir.rs

Bonus video:

08:39

DANICA RISTOVSKI: Trudim se da budem nevidljiva na setu sa Lazom! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track