SVAKI FESTIVAL JE RADOST U IME ŽIVOTA: Dragan Velikić otvorio Nišvil teatar i progovorio o tragediji koja nas je sve zadesila
Foto: Promo/ Zoran Ćirić

Emotivno

SVAKI FESTIVAL JE RADOST U IME ŽIVOTA: Dragan Velikić otvorio Nišvil teatar i progovorio o tragediji koja nas je sve zadesila

Kultura -

Nišvil džez festival počeo je sinoć u Nišu pratećim manifestacijama u Džez muzeju u tvrđavi i amfiteatru na niškom keju, kod spomenika Šabanu Bajramoviću. U narednih desetak dana tu će okupiti više hiljada ljudi. Glavni program startuje 10. avgusta i trajaće četiri dana, a očekuju se nastupi 24 svetski poznata benda i solista. Književnik Dragan Velikić otvorio 7. Džez teatarski festival, ove godine pod sloganom "Uprkos tuzi", a samim tim i Nišvil.

Dragan Velikić, Maja Mitić
foto: Promo/ Zoran Ćirić

- Festivali su fešte, slavlja, veselje. Svaki festival, pa tako i ovaj naš Nišvil. Radost u ime života. Kako onda to poslednje - života - povezati s tugom. Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakog života, već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima - rekao je Velikić i dodao:

Dragan Velikić, Maja Mitić
foto: Promo/ Zoran Ćirić

- Tragedija nas je sve zadesila ovog maja. Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu. Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu, da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da joj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo. Te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovog avgusta i mi ovde u Nišu. S nadom da izađemo bolji i jači, uprkos tuzi.

Na binu će stati više od 900 muzičara, a led su probili grupa Vojs i pozorišne trupe iz Krakova.

Kurir.rs/ M. S.

Bonus video:

03:24

OLUJA NE BI USPELA BEZ NATO I SAD! Stević; Američki oficiri na čelu s Klarkom bili glavni organizatori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja