SVAKOG DANA LAŽEMO DECU, IMAMO IDEAL PORODICE, A RUŽNE STVARI SE DEŠAVAJU: Jasna Đuričić o 90-ima, roditeljstvu i novoj ulozi
Foto: Nebojša Babić

uoči premijere na SFF

SVAKOG DANA LAŽEMO DECU, IMAMO IDEAL PORODICE, A RUŽNE STVARI SE DEŠAVAJU: Jasna Đuričić o 90-ima, roditeljstvu i novoj ulozi

Kultura -

U selekciji igranih ostvarenja na 29. Sarajevo film festivalu čast srpske kinematografije braniće ostvarenje "Lost Country" Vladimira Perišića. Svetsku premijeru ovaj film imao je u okviru selekcije "Nedelja kritike" na Kanskom festivalu, gde je naturščik Jovan Ginić osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca, što predstavlja prvo priznanje za našu kinematografiju posle mnogo godina.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

"Lost Country" je priča o Srbiji u najturbulentnijem periodu - uoči pada režima Slobodana Miloševića. Oživljavajući studentske proteste tokom 1996. godine, reditelj donosi priču 15-godišnjeg Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju suočen s činjenicom da je njegova voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Sa druge strane

Marklena, koju tumači naša nagrađivana glumica Jasna Đuričić, pokušava da sakrije od svog jedinca mračnu tajnu posla kojim se bavi.

- Prvi put sam sada pogledala film i jedino što mogu da kažem je da je čudno vratiti se ponovo u devedesete. Kad mi je Vladimir ponudio ovaj scenario, shvatila sam da nikad do sada nisam razmišljala kako je čoveku sa druge strane, jer sam kao učesnica demonstracija bila na suprotnoj. Bilo mi je strašno zanimljivo, pogotovu ta perspektiva. Nisam nikad razmišljala o nečijem detetu sa druge strane. To mi je kao glumački zadatak bilo izuzetno zanimljivo i provokativno - istakla je Jasna Đuričić.

Heroji radničke klase, Jasna Đuričić
foto: Promo

Dok pokušava da zadrži posao i ugled, Marklena se suočava sa činjenicom da gubi sina, koji polako počinje da shvata sve. Kako bi ga zaštitila, ona se služi svim mogućim sredstvima, a najviše lažima.

- U početku mi je bilo neshvatljivo da jedna žena-majka može toliko da laže svoje dete. Onda sam, kad sam razmislila malo, shvatila da mi svakodnevno lažemo decu, počev od malih, bezazlenih sitnica do važnih stvari. Mi skrivamo od svoje dece užasne porodične tajne. Stalno u glavi imamo ideal porodice, a ružne stvari se dešavaju, što je još Šekspir zabeležio. Kad sam predočila sve te stvari, s velikom jasnoćom sam odigrala ovu ulogu - zaključila je glumica.

Lost Country
foto: Promo

Glumačku postavu pored Jasne Đuričić i Jovana Ginića čine Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. Film stiže u domaće bioskope na jesen. Sarajevo film festival, čiji je ekskluzivni partner Uniqa osiguranje i zvanično osiguranje festivala, trajaće do 18. avgusta.

O devedesetim sam naučio na snimanju

Mladi Jovan Ginić otkrio je novinarima da je sve što zna o devedesetim godinama naučio na snimanju.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

- Ovaj film dolazi s bazena. Vlada je došao na bazen i pokupio Miodraga i mene uz rečenicu: "Vi ste glumci, snimaćete film." Radnja filma se dešava za vreme devedesetih godina prošlog veka, to je vreme kad ja nisam živeo. Kažem ovo da znate (smeh). Sve što sam saznao o tom periodu je bilo upravo kroz film. Imali smo snimke devedesetih i tako smo shvatili šta se dešavalo - objasnio je Ginić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:59

Jasna Đuričić o Lepoj Breni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track