SREĆNA SAM ŠTO IGRAM JAKE, POSEBNE I AUTENTIČNE ŽENE: Jovana Stojiljković za KURIR: Važno je znati kad je dobro malo stati
Foto: Nemanja Nikolić

NAGRAĐENA SrceM Sarajeva za najbolju glumicu

SREĆNA SAM ŠTO IGRAM JAKE, POSEBNE I AUTENTIČNE ŽENE: Jovana Stojiljković za KURIR: Važno je znati kad je dobro malo stati

Kultura -

Nakon dve nominacije Jovana Stojiljković konačno u svojim rukama ima Srce Sarajeva za najbolju glumicu. Dramska umetnica nagrađena je na Sarajevo film festivalu za tumačenje lika trostruke špijunke Vere Pešić u seriji "Vera". O Sarajevu, nastavku "Južnog vetra", novoj saradnji s Majom Miloš i odluci da ne snima ovog leta, Jovana govori u intervjuu za Kurir.

Opet ste u Sarajevu. Kako vam se dopadaju festival i grad?

najbolje serije sarajeva, Jovana Stojiljković
foto: Nemanja Nikolić

- Čast mi je što već nekoliko godina dobijam poziv za filmski festival u Sarajevu - od prvog filma "Panama" Pavla Vučkovića, koji je imao regionalnu premijeru baš u Sarajevu, učešća u žiriju glavnog programa i evo poslednjih godina kao učesnik programa za Srce Sarajeva u kategoriji serijskog programa. Grad živi na poseban način tokom festivala, koji ima kvalitetan program različitih kategorija, radionice i razgovore s gostima, druženje s kolegama... Stvarno je dobro biti u ovo vreme u Sarajevu.

Dobili ste Srce Sarajeva za ulogu Vere Pešić u seriji "Vera", koju smo gledali na RTS. Kakav odnos imate prema nagradama?

- Veoma sam srećna i zahvalna što sam dobila Srce Sarajeva. Divno je što su iz organizacije festivala prepoznali važnost TV serija i stavili fokus i na ovo veče ceremonije, kada možemo svi zajedno da se okupimo i čestitamo jedni drugima na sjajnom poslu i uloženom trudu tokom protekle godine. Još je lepše priznanje kada znam da dolazi od svih kolega i koleginica koji su glasali.

Film Vera, Jovana Stojiljković
foto: Nebojša Babić / Promo

Maestralno ste odigrali uloge Vere Pešić i Sofije Maraš. Koja vam je bila veći izazov i zašto?

- To su potpuno različite uloge i zahvalna sam što imam priliku da igram jake, posebne i autentične žene. Obe su na svoj način izazov. Uloga Sofije je već nekoliko godina tu, u nastavcima "Južnog vetra", razvija se, raste i menja se, i drago mi je što na taj način imam priliku da razmišljam i razvijam lik. Vera Pešić je bila izazov sama po sebi, autentična istorijska ličnost o kojoj se malo zna, a opet postoji odgovornost da glavna uloga bude postojana, živa i autentična. Dosta sam truda, vremena i kreativnosti uložila u taj projekat, nadam se da je sve vredelo.

Južni vetar - NA GRANICI, Južni Vetar, TV serija
foto: Nemanja Miščević

Imaju li Vera i Sofija nešto zajedničko kao žene?

- Imaju posebnu snagu, ali opet teško je porediti kontekst vremena u kojem se radnje dešavaju, i naravno to što je Vera ipak istorijski lik u odnosu na Sofiju.

S "Verom" smo dobili prvu seriju sa ženom kao glavnim protagonistom.

- Serija "Vera" jedna je od retkih u kojima je žena glavni protagonista, ali ja se nadam da će u budućnosti biti više takvih projekata i dobrih ženskih priča i uloga.

Film Vera, Jovana Stojiljković
foto: Nebojša Babić / Promo

Sa Sofijom ćemo nastaviti da se družimo. Šta mislite, kakva je sudbina čeka?

- Nastavićemo, ali nisam sigurna šta nas sve očekuje. Volim i sama da se iznenadim, videću kad budem dobila scenario za nastavak.

Na SFF biće predstavljen film "Pukotina u ledu", koji ste radili s Majom Miloš. Kako je bilo biti u koži Pepeljuge?

- To je poseban film, priča, veliki glumački zadatak. Jedva čekam da se završi postprodukcija i da pogledam film. Scenario je inspirisan bajkama, to jest glavnim narativom o Pepeljugi, ali u današnjem svetu, u savremenom društvu, gde jedna devojka pokušava da uz sve poteškoće zavoli i prihvati sebe. Bilo je izazovno i lepo i veoma sam zahvalna što sam deo takve snažne i autentične priče.

najbolje serije sarajeva, Jovana Stojiljković, Anđela Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

Hoće li to biti generacijski film, pošto su vam partneri kolege s klase Marko Grabež i Anđela Jovanović?

- Jeste, to su moji dragi prijatelji s klase, bilo nam je divno da radimo zajedno. Poznajemo se tolike godine, rasli smo glumački zajedno, uživanje je kad imamo priliku da se sretnemo u kadru. Kada se tako dobro poznajemo, s malo reči se dogovaramo i, što je najvažnije, imamo bezuslovno poverenje jedni u druge.

najbolje serije sarajeva, Jovana Stojiljković
foto: Nemanja Nikolić

Glumci preko leta snimaju. Radite li nešto novo?

- Uglavnom sam i ja skoro svako leto radila, ali ovog sam ipak odlučila da se dobro odmorim i uživam s bliskim ljudima u slobodnom vremenu. Važno je naći prirodni balans i znati kada je dobro malo stati i odmoriti se. Nakon toga nadam se uzbudljivim projektima i novim izazovima.

Sarajevo film festival, čiji je ekskluzivni partner UNIQA osiguranje i zvanično osiguranje festivala, trajaće do 18. avgusta.

(Kurir.rs/Lj.Radanov)

Bonus video:

01:57

DODELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJE SERIJE U SARAJEVU: Trijumfovao Gordan Kičić, a nagrađne su i Nina Janković i Jovana Stojiljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track