DO SMRTI PREDSTAVLJAO SE DRUGAČIJE: Evo kako se Pavle Vuisić zaista PREZIVAO, a razlog zašto je to uradio je NEVEROVATAN (FOTO)
Foto: Printscreen

ZANIMLJIVO

DO SMRTI PREDSTAVLJAO SE DRUGAČIJE: Evo kako se Pavle Vuisić zaista PREZIVAO, a razlog zašto je to uradio je NEVEROVATAN (FOTO)

Kultura -

Pavle Vuisić je rođen 1926. godine na Cetinju, a odrastao je u Beogradu. Njegovo prezime bilo je Vujisić, ali je izbacio slovo "j" iz njega jer ga je smatrao suvišnim i ceo život se potpisivao kao Pavle Vuisić. Bio je više od trideset godina u braku sa suprugom Mirjanom. Živeo je u Beogradu do svoje smrti.

Njegov mlađi brat Dušan Vujisić je bio takođe glumac.

Studirao je pravo i sve do početka 1950-ih ogledao se u novinarstvu (Radio Beograd). Nepunu sezonu glumio je u Pančevačkom pozorištu, istovremeno je statirao na filmu Čudotvorni mač (1950) Voje Nanovića i bezuspešno pokušao da se upiše na Akademiju.

Pavle Vuisić, Yt

Snimio je veliki broj filmova i televizijskih serija. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Filmsku karijeru otpočinje 1950. godine u filmu Čudotvorni mač Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu Tri koraka u prazno (1958). Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Pavle Vuisić
foto: Printskrin/Jutjub

Već od 1957. počinje saradnju sa brojnim rediteljima, igrajući raznovrsne uloge.

Na velikom platnu Pavle Vuisić se prvi put pojavio 1950. godine u filmu Vojislava Nanovića "Čudotvorni mač". Iste godine imao je i manju ulogu u kratkom filmu "Govori Moskva". Tri godine kasnije je igrao mornara u drami "Nevjera" Vladimira Pogačića i Gutu u filmu "Ciganka" nastalom na temelju romana "Koštana" Borislava Bore Stankovića. U januaru 1957. godine publika je imala priliku da premijerno pogleda film "Zenica" u kojoj je igrao manju ulogu, a nakon toga i dramu "Subotom uveče" u kojoj je tumačio redara. Tokom naredne godine snimio je čak šest filmova.

Pavle Vuisić
foto: Printscreen

Sa Batom Živojinovićem, Svetlanom Bojković, Goricom Popović i drugima 1983. godine Paja je snimio triler "Halo taksi", dok je u krimi drami "Medeni mjesec" scenu delio sa Nadom Abrus, Ljubišom Samardžićem, Slobodanom Milovanovićem i drugima. Poslednji film koji je snimio bila je drama "Od zlata jabuka" Nikole Stojanovića. Vuisić je tumačio lik Strahinje, dok su glavne uloge igrali Danilo Lazović, Ljuba Tadić i Nenad Nenadović.

Pavle Vuisić, Yt

Preminuo je 1. oktobra 1988. godine od karcinoma. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

01:32

PAVLE VUISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track