POZNATI SRPSKO-HRVATSKI PAR POSLAO SNAŽNU PORUKU SA CRVENOG TEPIHA: Ivan i Ida prošetali Sarajevom sa natpisima za ubijenu Nizamu
Foto: Sarajevo Film Festival

carevi!

POZNATI SRPSKO-HRVATSKI PAR POSLAO SNAŽNU PORUKU SA CRVENOG TEPIHA: Ivan i Ida prošetali Sarajevom sa natpisima za ubijenu Nizamu

Kultura -

Pevačica Ida Prester (44) i njen suprug Ivan Peševski prošetali su crvenim tepihom 29. Sarajevo Film Festivala, držeći u rukama plakate podrške preminuloj Nizami Hećimović, koju je prošlog petka ubio nevenčani suprug Nermin Sulejmanović koji sve to prenosio uživo.

podrška, solidarnost sa žrtvama
foto: Sarajevo film festival

Nizama je tražila pomoć i zaštitu od države, ali je nije dobila. Njen zahtev za zabranu prilaska je odbijen.

Stravičan zločin podstakao je mnoge poznate ličnosti da javno govore o psihičkom i fizičkom nasilju nad ženama. Ida je koristila svoj glas na poznatom festivalu i u rukama je držala tablu sa njenim imenom dok je na posteru njenog muža pisalo "Stop Femicide" (Zaustavite Femicid).

Sarajevo film festival
foto: Sarajevo film festival

Zbog okrutnog zločina, ali i sumnje u brojne sistemske propuste i nepriznavanje femicida kao posebnog krivičnog dela, širom Bosne i Hercegovine organizovani su protesti, a tome se sada pridružila i pevačica Ida, koja je odlučila da iskoristi crveni tepih filmskom festivalu da izrazi svoj stav.

Muzičarka je fotografiju podelila na svom Instagramu, gde je nedavno objavila da ju je ovaj događaj inspirisao da napiše pesmu.

- Ništa više. Moramo svi zajedno da budemo bolji – napisala je i u komentarima dobila reči podrške.

- Ti i tvoj muž ste takvi carevi; Svaka ti čast, o ovome treba glasno pričati - napisali su joj.

- Ne sećam se da je neko drugi prošao crvenim tepihom i osvrnuo se na tragediju koja se dogodila pred otvaranje festivala. Zato ste toliko iznad ostalih - poručili su pratioci na društvenim mrežama.

Inače, zbog Dana žalosti, Sarajevo film festival danas neće imati nikakve javne događaje, osim jutrošnjeg panela “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”.

Sarajevo film festival, čiji je ekskluzivni partner UNIQA osiguranje i zvanično osiguranje festivala, trajaće do 18. avgusta.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

00:42

Šerbedžija stigao u Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track