BOJIM SE DA SE ISTORIJA ZLOUPOTREBLJAVA ZA MANIPULACIJU: Boda Ninković o filmu HEROJI HALIJARDA nakon skandala u Sarajevu
Foto: Contrast Studios

iskreno za kurir

BOJIM SE DA SE ISTORIJA ZLOUPOTREBLJAVA ZA MANIPULACIJU: Boda Ninković o filmu HEROJI HALIJARDA nakon skandala u Sarajevu

Kultura -

Glumac Slobodan Boda Ninković ima pune ruke posla. Dok se sprema da krene put rodnog Smedereva, gde će se od 22. do 27. avgusta održati šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala Dunav film fest, Boda u intervjuu za Kurir najavljuje koncert kojim će ga otvoriti, evocira uspomene na svoje detinjstvo u gradu kraj Dunava, a osvrće se i na ulogu u ostvarenju Radoša Bajića "Heroji Halijarda".

Naime, film čija je premijera zakazana za 10. oktobar u Beogradu, a u kojem Boda tumači lik kmeta Janka, podigao je veliku prašinu na Sarajevo film festivalu, gde su ga tamošnji mediji ocenili kao promociju četničkog pokreta.

Kakve reakcije publike očekujete u našoj prestonici?

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

- Dugo smo radili na filmu i vrlo temeljno. Priči smo pristupili ozbiljno, jer je i stvar vrlo ozbiljna. Po trejleru sam video da nas očekuje veoma uzbudljiv film, koji će verovatno tek dovesti do ideološke rasprave.

Ima li poente da se i dalje delimo na partizane i četnike?

- To je katastrofa. Razlog tome je što ne želimo da zađemo u istoriju i sagledamo čitavu priču iz svih uglova. U prošlosti su se događale različite stvari, i jedni i drugi su grešili i bili u pravu. Ne stajem na stranu ni jednih ni drugih, sve što se događalo je bilo pod drugačijim okolnostima od onih u kojima živimo danas. Dok ne raščistimo s prošlošću, ne možemo da nastavimo dalje. Bojim se da se istorija zloupotrebljava za manipulaciju, a to uopšte nije dobro. Kao što nije dobro da se delimo na partizanovce i zvezdaše.

Ali sport traži i rivalstvo?

Slobodan Boda Ninković
foto: Dragana Udovičić

- Lepo je to. Išao sam kao klinac na utakmice, bilo je duhovitih natpevavanja, ali nikad nije bilo ovoliko nasilja. Fudbal je zabava, kao i svaki sport, i treba da uživamo u tome.

Muzika je bila deo vašeg odrastanja, a deo je i sadašnjeg života. Simbolično ćete koncertnim programom "Veče filmske muzike" nastupiti na otvaranju Dunav festa s koleginicama Minom Lazarević, Ljiljanom Stjepanović i Ivanom Knežević.

- Čitav moj profesionalni život je kombinacija muzike i glume. S Minom, Ljiljanom i Ivanom sam radio i ranije i one divno pevaju, a što je još važnije, vole to. Na repertoaru će biti muzika iz filmova i serija. Pripremili smo lepo veče, koje priliči ovakvom festivalu.

Da li ćete zapevati u duetu?

Slobodan Boda Ninković
foto: Dragana Udovičić

- Nažalost, neću ukrstiti glasove ni sa jednom od njih, ali one međusobno hoće. Ja sam u manjini, pa ću otpevati tri pesme, dok će one izvesti veći deo repertoara. Zadovoljan sam i sa ove tri, a čast da podignu atmosferu prepuštam damama.

Neretko ističete koliko ste vezani za Smederevo. Šta ono predstavlja za vas?

- Inspiraciju u najvećem delu, zapravo za devedeset odsto stvari crpim iz svog detinjstva koje sam proveo u Smederevu. Iz ovog ugla, kad je sve prošlo i kad sam počeo da se nostalgično sećam svega, shvatio sam da je to vreme bilo mnogo bezbrižnije. Nismo imali tehničkih pomagala, kao što su telefoni i kompjuteri, tako da smo bili prinuđeni da angažujemo svoju maštu, što je vrlo korisno u smišljanju različitih igara.

Mislite li da su danas deca uskraćena za bezbrižno detinjstvo?

Slobodan Boda Ninković
foto: Dragana Udovičić

- Prednost odrastanja u malom mestu je u tome što imate slobodu u smislu bezbednosti. Mnogo se promenilo vreme. Učili smo kroz igru razne stvari, ponekad i na greškama, jer se tako najbolje uči. Smederevo ima tvrđavu koja je fenomenalna i tu smo otkrivali razne stvari, od onih zabranjenih, kao što je municija preostala od eksplozije koja je uništila dobar deo tvrđave, a koju smo zvali šištavci, do raznih laguna. Izmaštavali smo šta se sve tu nalazi. Bila je jedna ruševina ispred tvrđave koju smo koristili kao scenografiju za naše igre, partizana, Indijanaca i tako dalje. Bojim se da su današnja deca uskraćena zbog gedžeta i svedena na pasivno korišćenje svega.

Penzionisali ste se pre dve godine, ali i dalje vredno radite i snimate. Ima li penzije za glumca?

- Još nisam osetio penziju na pravi način. Probao sam četiri, pet dana da ništa ne radim i, bogami, bilo je teško. Već šesti dan sam shvatio da to za mene nije definicija penzije. Može čovek kad ode na odmor da ne radi ništa, ali ja i kad odem na odmor, razmišljam o nečemu.

Boda Ninković
foto: ATA images

Šta za vas onda predstavlja odlazak u penziju?

- Penzija je sloboda, mogućnost da možete lakše da odlučujete šta vas zanima i da ostvarite nešto što niste ranije mogli zbog radnih obaveza koje su vam oduzimale vreme.

(Kurir.rs/A.S.)

Bonus video:

01:50

BODA NINKOVIC OTKRIO KAKO JE NAŠAO PARE DA SNIMI ROK ALBUM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track