POZNAT ŽIRI NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU: O najboljima među 14 ostvarenja odlučivaće kolege, a tu je i specijalni program
Foto: Kurir/M.S.

ne propustite

POZNAT ŽIRI NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU: O najboljima među 14 ostvarenja odlučivaće kolege, a tu je i specijalni program

Kultura -

Festival glumačkih ostvarenja, 58. po redu, počinje u subotu u Nišu i trajaće do 1. septembra. Svake večeri na Letnjoj pozornici u Tvrđavi prikazivaće se po dva ili tri filma, a u konkurenciji će biti 14 kinematografskih ostvarenja.

Nada Blam
foto: Petar Aleksić

Organizatori su objavili da će u žiriju biti predsednica Nada Blam i članovi Branislav Lečić i Vladica Milosavljević. Oni će odlučivati o nagradama Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje, Car Konstantin i Carica Teodora za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagradu za najbolju debitantsku ulogu.

Prilikom otvaranja Filmskih susreta 2023 biće uručena nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo čuvenoj Mirjani Karanović, a koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Mirjana Karanović
foto: Nemanja Nikolić

- Ove godine očekujemo niz manifestacija, a to je, na primer, monografija o Slavku Štimcu, koji je potvrdio dolazak na festival. Monografiju, autora Marka Misirače, pratiće i film o Štimcu, a promocija i projekcija zakazani su za 28. avgust. Biće organizovan okrugli sto o filmskim i televizijskim ulogama Dragomira Bojanića Gidre, a u bioskopu Sinepleks i premijere nekih filmova iz regiona - rekao je Dejan Dabič, selektor festivala iz redova Niškog kulturnog centra (NKC).

Ove godine će publika verovatno mnogo izgubiti jer je došlo do nesuglasica u Udruženju filmskih glumaca, tako da jedan broj umetnika bojkotuje festival. Iz NKC su ranije pozvali sve glumce i poželeli im dobrodošlicu.

Trag Divljači, Miloš Timotijević
foto: Promo

Na platnu letnje pozornice biće prikazani filmovi: "Trag divljači" Nenada Pavlovića, "Ko živ, ko mrtav" Radeta Ćosića, "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića i "Da li ste videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Manja" Nikole Končarevića, "Svilen konac" Damira Romanova, "Sveta Petka - krst u pustinji" Hadži Aleksandra Đurovića, "Koma" Petra Jakonića, "Vera" Nedeljka Kovačića, kao i "Momak i devojke" Ivice Vidanovića, "Oluja" Miloša Radunovića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, "Indigo kristal" Luke Mihailovića i "Ovuda će proći put" Nine Ognjenović.

(Kurir.rs / M. S.)

Bonus video:

02:03

FILMSKI SUSRETI! BJELOGRLIĆ BEZ NAGRADE ŽIRIJA U NIŠU: Gran pri Nenadu Jezdiću, a najbolji glumci Milan Marić i Tamara Dragičević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track