NAGRADA "ŽIKA PAVLOVIĆ" ZA MIŠU RADIVOJEVIĆA: Bogat program festivala 16. LIFFE u Leskovcu, a bira se najbolja TV serija
Foto: ATA images

noviteti

NAGRADA "ŽIKA PAVLOVIĆ" ZA MIŠU RADIVOJEVIĆA: Bogat program festivala 16. LIFFE u Leskovcu, a bira se najbolja TV serija

Kultura -

Leskovački internacionalni festival filmske režije, 16. LIFFE, biće održan od 14. do 19. septembra u Leskovcu pod sloganom "Akcija", najavili su organizatori na konferenciji za štampu. Nagradu "Živojin Žika Pavlović" ove godine poneće reditelj Miša Radivojević.

Miloš Miša Radivojević, Miša Radivojević
foto: Kurir

- Osećam se pomalo kao dekor ovog festivala. Nisam bio tamo nekoliko godina, a ova nagrada je nešto najviše što čovek od svojih kolega može da dobije. Priznanje "Žika Pavlović" podrazumeva da nemate razloga da budete puno ponosni, jer morate negovati sumnju da je niste zaslužili i da ona pripada možda nekom više od vas. Sad sam u poziciji da dobro razmislim da li sam ja otplatio sve te rate koje dugujem Žiki Pavloviću - rekao je Radivojević.

Darko Bajić
foto: Kurir

Darko Bajić, reditelj i umetnički direktor festivala govorio je o značaju festivala i jugoslovenskom nasleđu koje festival kroz svoj program čuva.

- Želimo da se vratimo eksperimentu, što su Makavejev i Pavlović radili osvajajući slobodu u filmu. Slogan festivala "Akcija" se odnosi na zahuktali voz koji kreće iz Leskovca ka svetu, uz selekciju filmova koji će biti prikazani. Vodili smo računa da to bude program koji će zainteresovati sve gledaoce iz Srbije, novinare, a najviše leskovačku publiku - rekao je Bajić.

Tajkun 2, serija Tajkun 2, Marko Grabež
foto: Firefly Production

Na festivalu publika će moći da pogleda filmove u četiri selekcije, a novina je da se bira najbolja TV serija u dve kategorije za najbolju režiju mini-serije i epizodu dramske serije. Publika će pre TV premijere moći da vidi serije "Poziv", "Tunel" i "Tajkun 2". U konkurenciji za gran-pri "Živojin Žika Pavlović" biće osam najboljih filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića. U takmičarskom programu "Divlji film" bori se osam radova iz celog sveta za novoustanovljeno priznanje "Dušan Makavejev".

Kurir.rs

Bonus video:

01:27

JAVLJAJU MI SE LJUDI IZ SARAJEVA KOJE JE SRAMOTA! Radoš Bajić za Kurir TV: Filmski festival je od sada JEDNA OGROMNA PUTAČA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track