ODRŽANA PREMIJERA PREDSTAVE KRAJPUTAŠI: U prepletu setnog folklora i poezije, oživele su kratke, komične i tragične sudbine
Foto: Promo, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

ne propustite

ODRŽANA PREMIJERA PREDSTAVE KRAJPUTAŠI: U prepletu setnog folklora i poezije, oživele su kratke, komične i tragične sudbine

Kultura -

Poslednje avgustovske večeri, u čačanskoj Biblioteci premijerno je izvedena predstava "Krajputaši - Plava linija života", prema tekstu Branka V. Radičevića i u režiji Ružice Anje Tadić.

Dramski umetnici Ljubivoje Tadić, Jelena Tjapkin i Marta Mikić uspešno su dočarali mnogobrojne glasove skrivene iza specifičnih nadgrobnih spomenika karakterističnih za dragačevski kraj, vraćajući u život čitave sudbine zarobljene u kamenu, baš kako je Ružica Anja Tadić više puta istakla - uprkos prvim ascocijacijama ovo nije priča o smrti, već podsetnik na životna načela, okolnosti, strasti, koje su najčešće plaćane fizičkim nestajanjem.

predstava Krajputaši
foto: Promo, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

- Krajputaš je svedočanstvo o veri u postojanje duše nakon smrti, postavljan pored puta ne bi li duša pokojnika našla svoj put. Važno je pomenuti koliko je svaki od njih pojedinačan, a istovremeno i zajednički, dakle krajputaš je svojevrsni medijum za društvo - kazala je ona.

U prepletu mračnog i setnog, folklora i umetničke poezije, oživele su kratke, nekad komične, a nekad tragične sudbine različitih likova koji su se smenjivali na sceni – vojnika, devojaka, pijanaca, seljaka. Specifičnoj atmosferi doprineo je perkusionista Aleksandar Alempijević, naglašavajući zvučnim efektima različita emocionalna stanja likova.

predstava Krajputaši
foto: Promo, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

Sve pojedinačne priče na kraju su se stopile u jednu veliku, kolektivnu istoriju stradanja. To je onaj deo nacionalne prošlosti i folklora koji ne bi trebalo zaboraviti, ali često i predačke zaostavštine.

Krajputaši, koji su okosnica priče, a kojima je sam Radičević skovao ime, postavljani su kao spomen-obeležja od 19. veka, pa sve do sredine 20. veka po Šumadiji, dolini Zapadne Morave, Jelici, Dragačevu, Ovčaru i Kablaru, Goliji i Javoru.

Sadašnja dramatizacija književnog dela Branka V. Radičevića novo je razvijanje ideje Ljubivoja Tadića, koji je pre četiri decenije zajedno sa profesorom Predragom Bajčetićem postavio diplomsku predstavu „Krajputaši 1804‒1918”, inspirisanu Radičevićevom knjigom „Plava linija života”. Od 26. maja 1984. odigrana je 326 puta, što je čini najviše puta izvedenom diplomskom predstavom u istoriji Fakulteta dramskih umetnosti.

predstava Krajputaši
foto: Promo, Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

Predstava je realizovana u organizaciji Gradske biblioteka Čačak povodom otvaranja Legata Branka V. Radičevića, a u okviru projekta „Čačanska rodna – Nacionalna prestonica kulture 2023”. U planu je još jedno izvođenje predstave tokom septembra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:38

TEATRIJUM, JEDINO POZORIŠTE U BEOGRADU KOJE RADI TOKOM LETA! Tika Stanić za Kurir TV: Vikendom besplatne predstave za decu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track