MILKA STOJANOVIĆ SAHRANJENA UZ ZVUKE ARIJE I POSLEDNJI APLAUZ: "Zvezde poput nje se retko rađaju! Svoj život je posvetila operi"
Foto: Petar Aleksić

Dostojanstveno

MILKA STOJANOVIĆ SAHRANJENA UZ ZVUKE ARIJE I POSLEDNJI APLAUZ: "Zvezde poput nje se retko rađaju! Svoj život je posvetila operi"

Kultura -

Dramski sopran Milka Stojanović, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ona je ispraćena uz zvuke arije "Casta Diva" i poslednji aplauz.

1 / 6 Foto: Petar Aleksić

Pesmu iz Belinijeve opere "Norma" proslavila je svojim izvođenjem čuvena Marija Kalas.

- Zvezde poput Milke Stojanović se retko rađaju. Milka je posedovala osobine prave zvezde, privlačeći poglede okoline. Tajna njenog uspeha nije bila samo vanserijskom glasu, već i u širokom odmehu kojim je osvajala srca publike. Draga Milka, ja vam se i lično i ispred Opere Narodnog pozorišta u Beogradu zahvaljujem na svemu što ste nam podarili. Zahvaljujem se i u ime svih ljubitelja operske umetnosti, čije je živote oplemenio vaš andjeoski glas. Vaša zvezda će nastaviti da sija i kroz nezaboravne snimke koji ce biti vodilja generacijama pevača koje će se tek izroditi. Svoj život ste posvetili operskoj umetnosti gde je vaše ime upisano krupnim slovima još za života. Hvala vam na svemua - rekao je njen kolega Nikola Mijailović.

MIlka Stojanović, sahrana Milke Stojanović
foto: Petar Aleksić

Sahrani su prisustvovali Oliver Njego, Radmila Bakočević, Svetislav Bule Goncić i Branislav Zemerski.

MIlka Stojanović, sahrana Milke Stojanović
foto: Petar Aleksić

Jedna od najpriznatijih srpskih umetnica koja je nastupala i na mnogim značajnim svetskim operskim scenama, preminula je 1. septembra u 86. godini života.

Milka Stojanović
foto: ATA images

Bogata biografija:

Paralelno sa studijama svetske književnosti pohađala je operski studio u kome je učila pevanje kod Zdenke Zikove, a usavršavala se i kod Zinke Кunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz milanske Skale.

Debitovala je u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“ 1960. godine u nacionalnom teatru, a od 1967. je nekoliko godina nastupala u Metropoliten operi u Njujorku.

Milka Stojanović
foto: Printskrin Youtube

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka.

Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Sahrana reditelja Srđana Koljevića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track