CRVENO I ZLATNO! PREDSTAVA O JEFIMIJI I CARICI MILICI: U glavnim ulogama Jelica Kovačević i Dragana Vujić, premijera u Parizu!
Foto: Privatna Arhiva

u režiji Ivice Vidanovića

CRVENO I ZLATNO! PREDSTAVA O JEFIMIJI I CARICI MILICI: U glavnim ulogama Jelica Kovačević i Dragana Vujić, premijera u Parizu!

Kultura -

Predstava, duo drama “Crveno I zlatno”, Božidara Kneževića, u režiji Ivice Vidanovića, u kojoj Jefimiju igra Jelica Kovačević, a Caricu Milicu Dragana Vujić, uskoro će imati svoju pretpremijeru u Krupnju, dok je premijera zakazana u Parizu. Predstava je podržana od strane Kancelarije za KiM, kao i ministara dijaspore bez portfelja Đorđa Milićevića.

Kostime je radila naša kreatorka Verica Rakočević, a muziku komponovao Ninoslav Ademović.

Velika, značajna tema koja obrađuje vreme u Srbiji nakon Kosovskog boja, dve žene koje su same ponele bol i mrak cele nacije i identiteta na svojim plećima, sačuvale srpski identitet koji izvire sa Kosova i Metohije kao "večna zublja večne pomračine" naše suštine postojanja. Suština komada probada srca jer motiv stavlja kamenje a tasovi I breme otežavaju pitanje, da li je veće biti majka ili majka Srbiji? Komad se bavi odgovornostima i odlukama jednog naroda.

Jelica Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Koliko je "teška" Jefimija na sceni objašnjava glumica Verica Kovačević.

- Jefimija je simbol boli I ljubavi istovremeno. Spojila je prolaznost i večnost kao i veru u život i prkos smrti. Bila je svedok darovitosti i svireposti sudbine. O njenoj mudrosti govorili su mnogi, konvencionalna ličnost mračnog srednjeg veka, prva diplomatkinja, pesnikinja, monahinja... a zapravo samo ranjiva žena u najtežim okolnostima. Mesecima se bavim njenim unutrašnjim svetom, teško je bilo i biće. A s druge strane velika čast nositi je pod kožom - navodi Jelica Kovacević.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Pisac Božidar Kneževic nam je rekao šta ga je vodilo kroz dubine srednjeg veka.

- Kad dođe teško vreme, onda i reč oteža – čak i ona koja je nekad bila laka i svakodnevna ili ona obična i nevažna, koja se govori u vetar i koja sutra neće značiti ništa, odjednom više nije reč, već mlinski kamen. A kad su i obične reči teške kao kamenje, onaj ko izusti neki veliku odluku izustio je planinu. A planine traju vekovima. Ženske planine su teže od muških. I crvenije i zlatnihe - poručuje Knežević.

Jelica Kovačević
foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track